Onbewuste Vooroordelen
Diversiteit gaat over iedereen. Wij brengen allemaal als mens iets bijzonders. Daarom gaat dit boek ook over jou. In diverse teams ziet men beter alle alternatieven voor uitdagingen. Dat leidt tot betere besluiten. Dat wil toch ieder team en elke organisatie? Toch schiet het met de doorstroom van divers talent niet op. Vooral niet in Nederland. Hoe kan dat toch? Wat is dat toch? Ligt dat aan ‘de witte mannen’? Ligt dat aan tegenwerking door tegenstribbelende managers? Nee.
Met divers talent bedoel ik het iedereen die bijvoorbeeld qua sexe, leefstijl, opleidingsniveau, afkomst, ervaring, uiterlijk en/of achtergrond afwijkt van dat van het gemiddelde in een team of organisatie aanwezige personeelsbestand. Dat beperkt zich dus zeker niet tot diversiteit in mannen en vrouwen alleen, zie ook de diversiteitsijsberg hieronder.
Dat dit boek zich toch in hoofdzaak op diversiteit in mannen en vrouwen richt, heeft een belangrijke reden: meetbaarheid. Wij baseren ons graag op feiten en dus is het van belang dat je die feiten kunt vinden. Bij wet mag je veel persoonsgegevens niet registreren, en als het wel mag dan zijn sommige zaken vaak niet goed geregistreerd. Maar van één groep heb je alles al wel, die gegevens zijn in alle personeelssystemen van een organisatie aanwezig: die over vrouwen. Je hoeft de data daar alleen maar uit te halen en je kunt ze gebruiken om te bezien waar je maatregelen moet nemen om instroom en doorstroom te bevorderen. Van vrouwen en andere groepen divers talent. Laat de feiten spreken en bedenk hoe je ongelijkheid kunt wegwerken.
Heel af en toe kom ik er nog wel eentje tegen: een manager of bestuurder die niet in divers talent als leider gelooft. Die écht vindt dat bijvoorbeeld alleen een bepaald soort mannen organisaties kunnen leiden. Soms heeft dat religieuze gronden, soms evolutionaire visies, soms is het gewoon een mening. Over het algemeen zijn die managers nog maar nauwelijks te vinden. Het tegendeel is eerder waar: ik spreek juist heel veel bestuurders en managers die haarscherp inzien dat diversiteit in alle lagen een wezenlijk onderdeel is van de toekomst van hun organisatie. De meeste managers vertellen ons dat ze werkelijk hun best doen om gewoon de beste te kiezen: man of vrouw, wit of zwart, groot of klein, oud of jong. Desondanks wordt divers talent in mindere mate gekozen. De verklaring hiervoor is te vinden in ons brein. Een groot deel van onze besluiten zijn onbewuste beslissingen, de hele dag door. En deze onbewuste besluiten hebben veel meer invloed op ons gedrag dan we denken en verklaart voor een groot deel waarom diversiteit zo lastig is.
In 2015 schreef ik het boek Succes in Veelvoud. Op dat boek krijg ik nog steeds erg veel positieve reacties. Het geeft veel mensen inzicht en oplossingen. In dit boek heb ik het deel over onbewuste vooroordelen uit het boek Succes in Veelvoud met best ideas aangevuld en geactualiseerd met nieuwe cijfers uit onze eigen onderzoeken en andere interessante onderzoeken van wetenschappers. Ik ga ook dieper in op de vraag waarom onbewuste vooroordelen juist in Nederland zo hardnekkig zijn.
Hoewel we in dit boek dus vooral stilstaan bij diversiteit in mannen en vrouwen beloven we je dit. De zaken die je gaat regelen voor vrouwen, gaan ook ten goede komen aan andere groepen van divers talent, omdat het ook voor hen veel van de ongelijkheid wegneemt. Dat is ook mijn doel.
Mocht het boek niet goed leesbaar zijn in uw Kobo App, laat het ons dan even weten dan vinden we een oplossing! We zijn te bereiken op info@dir.nl .
Esther Mollema
Wageningen, mei 2020
Inhoudsopgave
Voorwoord 4
Een paar mythes over diversiteit van tafel 7
We zijn het eens: mannen en vrouwen zijn even competent 7
Hoe we denken dat het zit en hoe het zit 8
Verschillen in stijl? 9
De meest gewilde leiderschapskwaliteiten (m/v) 12
De intrigerende kloof tussen wens en werkelijkheid 15
De verborgen sleutel 15
Een reis door ons brein 17
Hoe onze hersenen werken 17
Snelle beslisser 18
Allemaal in hetzelfde schuitje 19
Dol op labels 20
De ‘clubkleuren’ in je brein 20
Een basstem? Vaker een baas 22
Liever een slimme of een vitale baas? 23
Mindbugs 24
Aannames, aannames 26
Mindbugs en managers 29
Meer dan tienduizend mindbugs-tests 29
‘De’ baas is een man (vinden ook de vrouwen!) 30
Hoe een prettig zelfbeeld ons in de weg staat 35
Wat we zeggen is niet wat we doen 35
Nederland en onbewuste vooroordelen op huidskleur 36
Lege tolerantie 37
Een van ons? 38
De sleutel tot succes 39
Een negatieve spiraal (en vooral voor de organisatie) 40
Waar sta jij? 43
Zonder lef geen verandering 47
Bronnen 54
Dit document is alleen geautoriseerd voor gebruik door de persoon
naar wie dit digitale document stuurt.
Kopiëren, verspreiden of posten van dit boek of een gedeelte hiervan
is een inbreuk op het auteursrecht