Hoe kunnen bestuurders, managers en professionals gewetensvolle beslissingen nemen? Op welke manier geef je ethiek handen en voeten in beroep en bedrijf? Is er een medicijn tegen de morele feilbaarheid van mensen?
In dit boek gaat Edgar Karssing in gesprek met Adam Smith (1723-1790) als gids en leermeester bij het doordenken van hedendaagse problemen en uitdagingen.
Adam Smith is vooral bekend als auteur van het economieboek 'Wealth of Nations'. Smith was echter in de eerste plaats een moraalfilosoof die nadacht over de vraag hoe mensen in vrede, vrijheid en voorspoed een goed leven kunnen hebben. In zijn ethiekboek The theory of moral sentiments beschrijft Smith op briljante wijze de wording en werking van ons geweten – de manier waarop wij moreel oordelen – en de feilbaarheid van mensen. Ook geeft hij ons suggesties voor een moreel goed leven.
In 'Het feilbare geweten' maakt Edgar de vertaalslag naar de praktijk: wat kunnen we van Adam Smith leren? Met korte dialogen, eigentijdse beschouwingen en mijmeringen brengt hij Smith’s gedachtegoed tot leven en maakt hij ethiek hanteerbaar voor een wereld waarin geld verdienen ook belangrijk is.