Phoebus Focus XXX
De Brusselse schilder Hendrick De Clerck (ca. 1560-1630) was in zijn dagen een gevierd kunstenaar. Met de regelmaat van de klok werkte hij voor de aartshertogen Albrecht en Isabella en hun Europese netwerk. Ook voor de rest van de beau mondein de Spaanse Nederlanden penseelden De Clerck en zijn atelier honderden taferelen bij elkaar, waaronder moraliserende Bijbelse voorstellingen zoals de Suzanna en de ouderlingen die centraal staat in deze editie van Phoebus Focus.
Het thema van Suzanna komt al voor in de beeldende kunst sinds de eerste eeuwen van het christendom. Pas in de zestiende eeuw krijgt Suzanna artistiek echt vleugels. Onder de veilige paraplu van een moraliserende levensles, biedt haar verhaal het perfecte excuus voor een tafereel in het teken van zinnenprikkelend naakt. Hoewel Hendrick De Clerck sierlijke maar suggestieve gewaden over zijn Suzanna drapeert, geeft ze in deze editie van Phoebus Focus alsnog alles bloot.
Katharina Van Cauteren (1981) staat als stafchef aan het hoofd van de Kanselarij van The Phoebus Foundation. Katharina is doctor in de kunstwetenschappen en maakte reeds tal van tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ze bracht Rubens voor het eerst naar India, liet de Nederlanders kennis maken met Jacob Jordaens, en bracht Emile Claus en Rik Wouters naar Engeland. Intussen sleepte ze Memling, Metsys, Rubens en Van Dyck de wereld rond, van Tallinn (Estland) tot Denver (VS). En ook in eigen land zat Katharina niet stil, en was ze het brein achter tentoonstellingen over uiteenlopende thema’s als de Antwerpse Academie, kant, portretkunst, en altijd weer die Vlaamse meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw. Daarbij werkt ze samen met ander creatief talent, zoals modeontwerper Walter Van Beirendonck,hedendaagse kunstenaars, productiehuizen en radiomakers. De optelsom is steeds opnieuw een totaalbelevenis: een roller coaster ride door de kunstgeschiedenis.
Met Politiek & Schilderkunst schreef Katharina het standaardwerk over de Brusselse schilder Hendrick De Clerck (1560-1630) en de politieke ambities van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Daarnaast publiceerde ze tal van boeken en artikels over vijftiende- tot zeventiende-eeuwse kunst en over de kunst van Sint-Martens-Latem, Ensor, Tytgat en Wouters. In de Phoebus Focus-reeks bracht ze eerder al het intrigerende Meermonster van Tagua Tagua tot leven door het schilderij in zijn achttiende-eeuwse context te plaatsen. Want waar beeldvoorstellingen zijn, vallen verhalen te vertellen…