Alles gaat voorbij. Alleen verandering is blijvend. Die verandering zien we letterlijk gebeuren: op straat, op school, op het werk, in de media.
Dit boek wil al wie actief is in medialand uitnodigen om positief te kijken naar diversiteit en inclusie. Naïma Lafrarchi en Karen Donders kiezen hierbij voor de weg van de geleidelijkheid: ze reiken handvatten aan om samen constructief na te denken hoe het (anders) kan. De tien positieve cases waarin diversiteit en inclusie op een natuurlijke wijze geïntegreerd worden, kunnen daarbij inspirerend werken: denk aan de VRT1-soap Thuis, de jongerenzender Ketnet, de VTM-show The Voice van Vlaanderen, de Play4-quiz De slimste mens ter wereld of de reclamecampagnes voor Dove.
Representativiteit is geen ‘nice to have’ maar een ‘must-have’ om voor alle mediagebruikers relevant te zijn en te blijven.
Naïma Lafrarchi werkt rond, doet onderzoek naar en schrijft al bijna twee decennia over diversiteit en inclusie. Ze adviseert en ondersteunt organisaties binnen zowel de publieke als de private sector, waarbij transformatief leren centraal staat via empathie en positive attitude. Ze is de oprichtster van de Vlaamse Geschiedenis Olympiade waarin diversiteit, inclusie, empathie en positive attitude het kern-DNA vormen.
Karen Donders studeerde af als master in de Communicatiewetenschappen en was professor Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze was tevens het hoofd van het Media & Society Onderzoeksprogramma binnen de onderzoeksgroep imec-SMIT. Sinds 2021 is ze Algemeen Directeur Publieke Opdracht bij VRT. In november van datzelfde jaar werd Karen ook Algemeen Directeur Talent en Organisatie.