Missionaire gemeenschapsvorming krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht in (protestants) Nederland. In de afgelopen twintig jaar is op allerlei plaatsen en manieren onderzoek gedaan naar en gereflecteerd op deze nieuwe vormen van kerk-zijn en heeft men naast veel waardering en bijval ook kritiek gekregen, die voornamelijk draait om het vermeende gebrek aan aandacht voor theologische vernieuwing van onderop bij missionaire gemeenschapsvorming.
Aansluitend bij deze kritiek geeft dit onderzoek een theologisch-missiologische bezinning op de praktijk van missionaire gemeenschapsvorming door zich te richten op de soteriologie en ecclesiologie van twee evangelicale missionaire gemeenschappen. De studie werpt licht op specifieke vragen en spanningen die spelen rondom de contextuele verwerking van evangelicale missiologie in een seculariserende westerse samenleving.
Het doel van dit boek is het leveren van een bijdrage aan de (evangelicale) theologische bezinning op missionaire gemeenschapsvorming in het westen. Dit gebeurt door het beschrijven, interpreteren en evalueren van soteriologische en ecclesiologische opvattingen van practitioners in twee praktijken van missionaire gemeenschapsvorming. Deze praktijken ieder zijn gelieerd een netwerken voor missionaire gemeenschapsvorming, respectievelijk Nederland zoekt… en Urban Expression.
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat soteriologie en soteriologische vooronderstellingen weinig ter sprake worden gebracht met het oog op concreet functioneren in een seculiere omgeving. Bovendien blijkt dat een theologie van onderop alleen kan ontstaan als institutionele opvattingen steeds weer worden verbonden met het dagelijks leven in een weerbarstige context. Een missionaire gemeenschap die oog heeft voor kleinheid, kwetsbaarheid, pijn en falen heeft een belangrijke basis heeft gevonden voor het scheppen van een eigen lokale theologie.
Annemiek de Jonge (1977) is opleidingscoördinator van de opleidingen Theologie en onderzoeker bij het lectoraat Zin in Zorg aan Hogeschool Viaa in Zwolle. Gedurende haar onderzoek was ze ook projectleider en onderzoeker bij het Praktijkcentrum voor kennis en advies aan kerken, het huidige Kerkpunt.