Analoge fotografie is springlevend! Onder fotografiestudenten was het al populair vanwege de artistieke uitstraling, de mogelijkheid om je ermee te onderscheiden als fotograaf en de behoefte van de makers om echte foto’s te maken: unieke objecten. Jonge fotografen hebben de analoge fotografie nu ontdekt en beginnen er massaal mee te experimenteren. De charme van het werken met oude camera’s, film, chemie en een donkere kamer waar de spanning van het wachten op het resultaat deel van uit maakt, is duidelijk weer in populariteit gestegen.
Focus op fotografie: Analoge fotografie biedt fotografen die deze vroegere manier van werken niet of onvoldoende kennen alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Het geeft dan ook een overzicht van de soorten camera’s waar je uit kunt kiezen, wat voor type film daarin gaat en hoe je de film eerst in de camera plaatst en later in de ontwikkeltank als je zelf in de donkere kamer aan het werk wilt gaan. De technische basis van het fotograferen komt aan de orde; je moet bij de meeste oudere camera’s immers alles zelf instellen om een goed belicht negatief te krijgen. Denk aan ISO-waarde voor de filmgevoeligheid, de belichtingstijd en het diafragma die je dan op basis van de lichtmeting moet instellen. De dingen die je nodig hebt voor het werken in de donkere kamer om de belichte film te ontwikkelen en daarna het maken van proefstroken en de afdrukken, inclusief de technieken die als ‘doordrukken’ en ’tegenhouden’ bekend staan, worden allemaal uitgelegd zodat je precies weet waar je moet beginnen om de afdruk te krijgen die echt helemaal naar je zin is. Alle soorten film; kleur, zwart-wit, diafilm en afdrukmateriaal komen aan de orde, evenals ontwikkelen en technieken als crossprocessing en blauwdruk. Zelfs het ideaal belichten van de verschillende dragers ontbreekt niet en daarbij is een speciale plaats ingeruimd voor het zonesysteem van Ansel Adams.
Edele procedés
In het boek komen de meeste soorten film en ontwikkelmethoden aan bod. Van elke methode worden de ideale omgang daarmee en de voordelen besproken. De ouderwetse edele fotografische procedés passeren daarbij ook de revue en daarvan wordt uitgelegd hoe je die tegenwoordig kunt inzetten voor ideale analoge fotografie.
Hybride fotografie
Gemengd werken is een veelvoorkomende praktijk voor de fotograaf die analoog wil inzetten. Hierbij wordt opgenomen op film die ontwikkeld wordt en daarna gescand en digitaal bewerkt. Je gebruikt daarbij het beste van twee werelden: de tijdloze schoonheid van het analoge materiaal en het gemak van de digitale verwerking. Het boek doet voor al deze onderdelen de mogelijkheden en ideale processen uit de doeken. Ook omzetten naar zwart-wit en de beste beeldbewerkingsmethoden komen uitgebreid aan de orden. Een speciale plaats is ingeruimd voor het reproduceren en digitaliseren van analoge oeuvre- en archieffoto’s.
Authentiek
Focus op fotografie: Analoge fotografie is een uitgebreid instructieboek om alle mogelijkheden van de analoge fotografie te leren kennen. Professionele fotografen genieten ook weer van de aloude voordelen, zoals het feit dat er vaak in de lichtste delen van de opname nog informatie te halen is en de prachtige filmkorrel die digitaal nog moeilijk authentiek te reproduceren is. Bovenal is analoge fotografie een prachtig proces dat nog steeds springlevend is. Al was het maar om het genoegen dat je beleeft aan het onder de knie krijgen van de onvoorspelbaarheid van het proces en het werken met echte foto’s die hierbij unieke objecten zijn, want ze zijn allemaal verschillend.
Kenmerken:
- Auteur: Eduard de Kam
- Paperback
- 160 pagina's