Konkelen, streken uithalen, samenzweren zijn in een organisatie een alledaagse bezigheid. Wie spant met wie samen? Wie zijn er ‘twee handen’ op een buik? Wie manipuleert wie, waartoe en hoe? Mensen die vertrouwen op de formele verhoudingen, op het ‘nette’ spel, komen bedrogen uit. Beslissingen komen niet alleen tot stand door rationele afwegingen van voor- en tegenargumenten. Nee, het andere spel, het ondergrondse politieke machtsspel, is minstens even belangrijk.
In dit boek geeft Joep Schrijvers inzicht in het politieke gedoe in bedrijven. Hij beschrijft op ironische en zeer toegankelijke wijze de meest voorkomende gore streken. Hij spoort de lezer aan om ‘politieker’ te worden. Welke belangen streven mensen na? Over welke machtsbronnen kun je eenvoudig beschikken? Wat is je eigen niveau van ‘rattigheid’ ? Hoe vind je de psychologische zwakheden van je tegenstrevers? Hoe speel je hoog spel? Op dit soort praktische vragen gaat de auteur in deze negatieve deugdenleer uitvoerig in. Ook opponeert hij tegen de ‘verbraving’ in organisaties. Veel medewerkers worden met managementtheorieën om de oren geslagen en aangespoord tot ontwikkeling, synergie, bezieling en meesterschap, terwijl hun ervaring daar haaks op staat: de ervaring van graaien, naaien en piepelen.
Hoe word ik een rat? is een uitzonderlijk boek, niet alleen door de stellingnamen, de anekdotes, het schaamteloze maar vooral ook door zijn stijl.
In de media
Wie het register openslaat van deze bijzondere uitgave, komt onder meer begrippen tegen zoals graaien, naaien, piepelen, cashen, HRM-trutje, undercover en rattenstreken. Puttend uit meer dan twintig jaar praktijkervaring als adviseur, manager en wetenschapsbeoefenaar op het gebied van organisatieverandering en leerprocessen in organisaties uit de profit- en non-profitsfeer brengt de auteur het kwaadaardige, irrationele en toevallige in organisaties in kaart, in deze uitgave samengevat in het concept van de "rat". Deze kunst van het konkelen en samenzweren is zowel preventief te onderkennen als aan te leren, zoals uit de talloze voorbeelden blijkt waarmee de auteur zijn verhaal illustreert. Een aardig, tegelijkertijd instructief ("gradaties van rattigheid") en verhelderend boek dat de lezer een blik geeft in de duistere krachten en geografie van het psychologische riolenstelsel, dat door of onder elke organisatie loopt. Met literatuuropgave en register.
– NBD|Biblion
Het goed geschreven boek is vooral interessant voor beginnende ratten. Hen zal de schellen van de ogen vallen.
– de Volkskrant
Op zichzelf is de geest van dit boekje een verademing.
– Beatrijs Ritsema, HP/De Tijd
Dit is een stuitend boek over hoe mensen ten koste van anderen hun zin kunnen krijgen in een organisatie door rattengedrag.
– Nederlands Dagblad