Sommige mensen maken er echt een klerezooi van. Dat was het gevoel dat Patrick van Hees bekroop bij de lezing van dit intrigerende boek. Van Hees, auteur van de bestseller De Geluksprofessor, schreef in het voorwoord o.a.: “Schuld en boete biedt u als lezer de kans te gluren achter de doorgaans hermetisch gesloten voordeur van mensen in zware financiële problemen. Dit soort ellende gun je niemand. Maar hoe hebben deze mensen het zover kunnen laten komen? En in hoeverre is het ze zelf aan te rekenen? … Hoewel het effect van geld op ons geluksgevoel doorgaans wordt overschat, vormen financiële problemen natuurlijk een aanslag op ons geluksniveau. Een verkeerde keuze – voor een baan, partner of financiële verplichtingen – kan je levensgeluk nog jaren in de weg zitten.”
De verhalen in dit boek zijn uit het leven gegrepen. 19 buitengewone en toch alledaagse verhalen over mensen die hun droom – een eigen huis – in rook zagen opgaan door moedwil, onverstand of pech. Stuk voor stuk tragische, geestige, hartverscheurende en wonderlijke verhalen.
Dit boek is het debuut van Antoinette Kalkman. In het dagelijkse leven geeft zij leiding aan een team medewerkers die mensen in financiële problemen met raad en daad terzijde staat. In dit boek komt het belang van goed financieel advies en financieel zelfbewustzijn naar voren. In meeslepende verhalen zoals My Sweet Valentine en Hoera mijn vriend is klusser laat de debuutauteur zien hoe mensen in de problemen zijn gekomen en wat hen beweegt. De op waarheid beruste verhalen passen heel goed in het genre van de reality-televisieprogramma’s Dubbeltje op zijn kant en Uitstel van Executie.
Zodra je begint te lezen wordt je gepakt door de boeiende verhaallijnen en krijg je sympathie met maar soms ook antipathie jegens de hoofdrolspelers van het boek. Zo zijn de tranen bijna niet te bedwingen bij het lezen van Een teken van leven waar Corina in een emotionele brief aan haar zoon uitlegt waarom zij hem als baby heeft achtergelaten bij familie. In Op een gewone Septembermorgen knijpen de billen samen van spanning als Carolien bedreigd wordt door een frauderende adviseur die door haar brodeloos is geworden. De situaties wisselen zich in de 19 verhalen in rap tempo af. De vlotte pen van de auteur zorgt ervoor dat de inhoud echt tot de verbeelding spreekt. De lezer wordt als het ware in de verhalen gezogen. Op deze manier maakt zij de moraal van dit boek erg toegankelijk. Het toont in meerdere opzichten het belang van financieel zelfbewustzijn aan. Van de opbrengst van dit boek gaat € 10 naar Stichting Leven en Financiën. Deze Stichting verzorgt lesprogramma’s op MBO scholen waarin jongeren wordt geleerd beter met geld om te gaan.
Bij de debuutgang van Schuld en Boete in november 2013 heeft de auteur en uitgever al veel lof geoogst. Enkele recensies: “Prachtige vormgeving” en “Lekker geschreven en nodigt uit om snel door te lezen.”, “Veel herkenbare stukken en met humor geschreven!”