We willen graag dat leerlingen nieuwe uitdagingen aangaan. Dat ze niet meteen denken: “Dit is te moeilijk voor mij, ik kan het niet.” Maar dat ze denken: “Dit is een uitdagende opdracht, ik kan er vast veel van leren.” Zo’n benadering noemen we een growth mindset. En die helpt enorm als je iets onder de knie wilt krijgen. Een growth mindset draait om het besef dat je je vaardigheden kunt ontwikkelen. Het omvat echter veel meer dan: “Gewoon doorzetten en dan kom je er wel.” Dit boek bevat concrete lessen waarin diverse aspecten van een growth mindset aan de orde komen. Zoals:
Talent is niet iets dat vaststaat. Je brein kan groeien! Fouten maken mag, en móet soms zelfs om verder te komen. Uitdagingen zijn interessant. Daar kun je wat van leren. Wat is doorzetten? Wat is veerkracht? En waarom helpt dat?Voor iedere groep, van kleuters tot en met groep 8, zijn er zes uitgewerkte lessen. Tijdens deze leuke doe-lessen zijn de leerlingen steeds zelf actief bezig. De lesssen variëren van discussiëren tot knutselen of een opdracht/activiteit n.a.v. een prentenboek of filmpje. De duur van de les varieert dan ook.
Door bewust aandacht te schenken aan alle aspecten van een growth mindset, zullen leerlingen op een andere manier naar ‘leren’ gaan kijken.
“Het boek biedt een fijne houvast en heel veel praktische tips. Je kunt eigenlijk meteen beginnen met het geven van de lessen. Een ander groot voordeel is dat het een doorgaande lijn heeft, zodat je binnen de school dezelfde taal spreekt.”
Heleen Gerbrandy en Denise van Swinderen – leerkrachten obs De Kleine Wereld, Den Haag
“Door de uitdagende en eenvoudig uitvoerbare werkvormen, biedt dit boek een fantastisch uitgangspunt om kinderen te laten ervaren wat een growth mindset is.”
Rosanne Lansbergen, leerkracht kbs De Oosthoek, Bleiswijk
“Kinderen ervaren door de lessen zelf wat het is om een growth mindset te hebben. De lessen nodigen uit om samen met kinderen na te denken over eigen ervaringen waarin je een growth mindset liet zien. Het boek biedt veel materiaal om bij de lessen te gebruiken.”
Nienke Moolenaar, leerkracht obs ’t Mozaïek, Arnhem