Evolutie en kanker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De evolutieprocessen die tot meercellig leven hebben geleid, hebben namelijk ook kanker gecreëerd.
In dit rijk geïllustreerde boek laat Athena Aktipis zien dat door de evolutionaire oorsprong van kanker te begrijpen, onderzoekers met effectievere, revolutionaire behandelingen kunnen komen. Aktipis gaat miljarden jaren terug in de tijd, naar de periode waarin eencellige organismen meercellig werden. Binnen deze lichamen vol samenwerkende cellen speelde een kleine groep vals: deze cellen gebruikten te veel middelen en vermenigvuldigden zich onbeheersbaar, waardoor kanker ontstond.
Tegenwoordig ontdekken we in allerlei soorten – van sponzen en cactussen tot honden en olifanten – nieuwe mechanismen voor tumoronderdrukking. Aktipis beschrijft de vele manieren waarop meercellige levensvormen hun verdediging tegen kanker hebben ontwikkeld. Dit biedt nieuwe en veelbelovende mogelijkheden voor de preventie van de ziekte, maar ook voor behandelingen die zich richten op het langdurig intomen van de kwaal, in plaats van dat we proberen die met een agressieve behandeling uit te roeien.