‘De Houtbouw Revolutie’ is de Nederlandse vertaling van ‘Tomorrow’s Timber’, de Engelstalige bestseller over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van hout als innovatief en duurzaam bouwmateriaal.
De toepassingsmogelijkheden van hout in de bouw lijken oneindig en nog altijd volgen technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Als ‘De Houtbouw Revolutie’ íets leert, dan is het dat bouwen met hout de toekomst heeft. Het boek behandelt op aantrekkelijke wijze de vele toepassingsmogelijkheden van dit duurzame bouwmateriaal, met name op het gebied van nieuwe bouwsystemen op basis van massiefhout- producten als Cross Laminated Timber (CLT), Laminated Veneer Lumber (LVL) en Glued Laminated Timber (Glulam). Dankzij deze ontwikkelingen is hout inmiddels een serieuze vervanger van beton en staal in de bouw.
‘De Houtbouw Revolutie’ is opgedeeld in zes hoofdstukken, waarin onder meer aandacht is voor de transitie naar een ‘biobased’ economie, klimaatverandering in relatie tot bosbouw, de kenmerken van hout, innovatieve ontwikkelingen op het gebied van hout als bouwmateriaal, het ontwerpen en bouwen met massiefhout en een blik op de toekomst. De informatieve tekst is verrijkt met verhelderende infographics en foto’s van aansprekende houtprojecten.
‘De Houtbouw Revolutie’ is een aanrader voor iedere Nederlandse bouwprofessional; de auteurs verwijzen een aantal mythes over bouwen met hout voor eens en voor altijd naar het rijk der fabelen. Hout, zo schrijven Van der Lugt en Harsta onder meer, is - mits goed toegepast - níet brandgevaarlijker of duurder dan conventionele bouwmaterialen. Ook tonen zij aan de hand van tal van voorbeelden aan dat houten gebouwen soms honderden jaren lang meegaan en dat er genoeg bos is om op een verantwoorde manier nog veel meer met hout te bouwen. En ten slotte zorgt houtbouw voor een enorme afname van CO2-uitstoot ten opzichte van bouwen met niet-hernieuwbare materialen. Sterker nog: bouwen met hout levert zelfs een enorme CO2-opslag op. Daarmee is het met recht een duurzaam en toekomstbestendig bouwmateriaal.
Over de auteurs
Dr. ir. Pablo van der Lugt is senior duurzaamheidsadviseur in de hout- en bamboe-industrie en kwartiermaker biobased bouwen aan de TU Delft (Environmental Technology & Design) en AMS Institute. Eerder schreef hij ‘Booming Bamboo’, ook uitgegeven door MaterialDistrict.
Ir. Atto Harsta is een onafhankelijke innovatieconsultant voor de bouw- sector en architectuur met meer dan twintig jaar ervaring, gericht op het versnellen van de transitie naar een gezonde en circulaire gebouwde omgeving.