Ben je als leraar of schoolleider benieuwd naar manieren om na te denken over jouw pedagogische opdracht en hoe je deze kunt vormgeven? Wereldgericht onderwijzen. Biesta in de praktijk laat op concrete wijze zien hoe je aan de slag kunt gaan met wereldgericht onderwijzen. Onderwijs dat vorm krijgt vanuit wat onderwijspedagoog Gert Biesta de subjectificatiefunctie noemt. De auteurs brengen met dit boek de dialoog op gang tussen de onderwijspraktijk en het werk van Biesta.
De eerste helft van het boek biedt een helder beeld van Biesta’s zorgen, de ‘drieslag’ van onderwijs (kwalificatie, socialisatie en subjectificatie) en zijn pedagogische intenties. In de tweede helft vind je interessante voorbeelden van wereldgericht onderwijs in verschillende praktijken, in primair en voortgezet onderwijs en bij lerarenopleidingen. De voorbeelden zijn niet zozeer gebaseerd op Biesta’s werk, maar er wel mee in lijn. Wereldgericht onderwijzen komt tot leven aan de hand van de begrippen onderbreken, vertragen en ondersteunen, de relatie tussen pedagogiek en didactiek en via een thema als praktische wijsheid.
Gert Biesta zelf schreef het nawoord.
“Ik was op zoek naar de verbinding van Biesta’s werk met mijn eigen onderwijspraktijk. Ik ben blij verrast met deze ‘vertaling’ en het is de beste die ik tot nu toe gezien heb. “
Antoinette Crawfurd-Smit is schoolleider bij Obs Het Zand in Utrecht.
“De praktijkvoorbeelden in het boek gaven abstracte begrippen uit het werk van Biesta veel meer betekenis.”
Hanna Kuijs is leerkracht bij Amsteltaal, de centrale nieuwkomersopvang van stichting Amstelwijs in Amstelveen.
“Soms kan ik een beetje terugdeinzen van praktijkboeken, omdat theorie soms heel erg platgeslagen wordt in oefeningen en simpele voorbeelden. Dat vond ik hier duidelijk niet.”
Inge Spaander is onderwijsdenker/maker en docent Media op het Thorbecke VO. Ze schrijft en vertelt verhalen over (cultuur)educatie.
Op www.biesta-in-de-praktijk.nl vind je bestaande artikelen, filmpjes en podcasts in lijn met de kern van het werk van Biesta en praktijken van ‘wereldgericht onderwijzen’ uit een breder onderwijsveld.
Oproep stichting NIVOZNIVOZ roept leraren en schoolleiders op om hun praktijkverhalen te delen. Neem hiervoor contact op met stichting NIVOZ.