Jacobus Landwehr (1911-1996), de auteur van dit boek, heeft zijn leven gewijd aan de natuur, aan planten in het bijzonder. Aanvankelijk was hij chrysanten- en rozenkweker van beroep, tot het moment dat het ouderlijk bedrijf in verband met de aanleg van het Amsterdamse Bos werd onteigend. Vanaf 1938 was hij werkzaam bij de plantsoenendienst van de gemeente Amstelveen. Toen hij de gemeentedienst in 1975 verliet bekleedde hij de functie van hoofd van de afdeling Plantsoen van de Dienst voor Plantsoenen, Sport, Jeugd en Recreatie.
De heer Landwehr leidde in deze periode een groot aantal excursies, hij verzorgde cursussen op het gebied van biologie, bloementeelt en terreinbeheer, hij gaf lessen in tekenen aan hoveniers en doceerde perspectieftekenen aan een aantal scholen. Van de boeken die hij maakte moeten vooral zijn 'Mossenatlas' en zijn 'Grassenatlas' worden genoemd, die hij met zijn vaardige tekenpen rijkelijk van zeer nauwkeurige illustraties voorzag. Deze boeken zijn door hun volledigheid niet meer uit de nederlandse botanische literatuur weg te denken.
Met het boek Wilde orchideeën heeft J. Landwehr eenzelfde volledigheid nagestreefd. Het is door de kwaliteit van inhoud en uitvoering als het ware de kroon op zijn werk, het hoogtepunt van zijn levenswerk. Voor zijn vele verdiensten op veldbiologisch gebied, op het gebied van natuurbehoud en de educatie daarover is hij gedurende zijn leven meermalen onderscheiden, onder andere door toekenning van de Heimans-Thijsse prijs, de ANWB-onderscheiding, het erelidmaatschap van de KNNV, door de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en tot ereburger van de gemeente Amstelveen.
Wilde orchideeën van Europa, deel 1 en deel 2
Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland, 1977, eerste druk, gebonden in linnen kaft met stofomslag, afmetingen boek: 30,7 x 23,7 x 2,8 cm, (totaal) 575 pagina's
ISBN 907009908x (deel 1)
ISBN 9070099098 (deel 2)