Nigeria is in bijna alles extremer dan andere Afrikaanse landen. Het behoort tot 's werelds belangrijkste olieproducenten en is met voorsprong het land met de meeste inwoners op het continent. Bij het uitroepen van de onafhankelijkheid leek een gouden toekomst weggelegd voor de regionale grootmacht, maar de beloftes zijn niet waargemaakt. Veel ging mis in de afgelopen decennia.
Sinds 1999 is Nigeria weer een democratie, maar dat heeft de bevolking nog maar weinig opgeleverd. Nigerianen zijn het vertrouwen in hun politieke leiders grotendeels kwijt.
Met het verdwijnen van de onderdrukking zijn echter overal in het land de etnische en religieuze vetes toegenomen. Elk jaar vallen er duizenden doden. De grote vraag is of de politiek de komende jaren in stat zal zijn alle interne spanningen te bezweren en Nigeria bijeen te houden.
De extremen binnen de Nigeriaanse samenleving blijken ook een bron van kracht en inspiratie. Uit geen enkel ander Afrikaans land komen zoveel succesvolle voetballers, schrijvers en muzikanten. Meer dan tweehonderd Nigeriaanse voetballers speken bij Europese profclubs. Schrijvers als Soyinka en Ben Okri zijn wereldberoemdheden, net als muzikanten Femi Kuti, Sade en Lagbaja.
Gerbert van der Aa is historicus en journalist, gespecialiseerd in Noord- en West-Afrika. Sinds 1989 komt hij regelmatig in Nigeria. Zijn journalistieke werk verschijnt onder meer in Elsevier, NRC Handelsblad en Internationale Samenwerking.