Keizers onder het mes geeft een fascinerende kijk op het privé-leven en het openbare leven van zes mannen die het Romeinse rijk regeerden.
Phil Grabsky brengt de opkomst en de ondergang van de Romeinse macht in kaart over een periode van zeshonderd jaar, te beginnen met Julius Caesar. Hij schetst het verhaal van zes keizers en de politiek van een maatschappij, wier erfenis de bakermat vormt van de huidige westerse beschaving. De carrières van Julius Caesar, Augustus, Nero, Hadrianus, Constantijn en Justinianus werden bepaald door bloedige veldslagen en slimme omkooppraktijken, verbluffende vernieuwingen en vergaande corruptie, verbijsterende retoriek en vuige messteken in de rug - en tezamen geven zij een beeld van de hoogte- en dieptepunten van de aanvang, bloei en ondergang van het Romeinse rijk.
Het Romeinse rijk, dat zich op haar hoogtepunt uitstrekte van Noord-Engeland tot Zuid-Egypte en van de westkust van Spanje tot Syrië in het oosten, omvatte ontelbare volken, culturen en klimaten. Het lijkt haast onmogelijk, zelfs met hedendaagse communicatietechnieken, zo'n rijk te besturen. Hoe slaagde men daar tweeduizend jaar geleden dan in? En waarom heeft het oude Rome sindsdien altijd zo'n grote invloed gehad op de westerse beschaving?
Voor wie zich interesseert voor de briljante militaire manoeuvres van de keizers, de verbijsterende beeldhouwkunst en architectuur of de maar al te bekende politiek achter de keizerlijke macht, biedt Phil Grabsky's boek een toegangelijke inleiding. Keizers onder het mes is rijk geïllustreerd met fascinerende foto's en unieke, met de computer gemaakte reconstructies van het oude Rome. Het geeft een nieuwe kijk op het Romeinse rijk en laat zien dat oude geschiedenis geen verleden tijd hoeft te zijn ...