De Amsterdamse deurwaarder Wormser vocht halverwege de negentiende eeuw tegen lakse, liberale en buigzame dominees, maar ook tegen starre rechtzinnigcn. Hij verfoeide de strafmaatregelen die de overheid oplegde aan wie zich afscheidde van de Nederlandse Hervormde Kerk en sloot zich aan bij de Afgescheiden gemeente in Amsterdam. Na een periode van kerkelijke onafhankelijkheid keerde Wormser uiteindelijk terug in de vaderlandse kerk.
Wormser heeft steeds geijverd voor eensgezindheid onder bijbelgetrouwe gelovigen en voor opvoeding van het eenvoudige kerkvolk. Soms was hij een roepende in de woestijn, die gevangen in lichamelijk lijden, niet mocht bereiken wat hij hoopte.
Toch heeft hij belangrijke figuren uit het Réveil, de Afscheidingen de evangelische beweging weten te inspireren. Zijn oudste dochter Jansje heeft velen van hen persoonlijk gekend. Het leven van Wormser en zijn gezin wordt beschreven vanuit de beleving van dochter Jansje.
De auteur wisselt de fictief-biografische hoofdstukken af met enkele persoonlijke opmerkingen over de vondst van brieven die het gezin Wormser naar vrienden in Amerika had gestuurd, en over de kerkelijke ontwikkelingen van toen en nu. Deze gehanteerde combinatie van gedocumenteerde geschiedschrijving, biografie en persoonlijke visie maakt dit bock tot een boeiend en actueel geheel.