'Gegevens over het familiebezit kunnen ons veel leren over de vernieuwing in het economisch apparaat. Bevat de groep van topfamilies voldoende "nieuwen"? Kunnen starters zich in het Belgisch kapitalisme snel bij de top van de Belgische vermogenden voegen? De pedagogische waarde - "het" bewijs dat de Amerikaanse droom ook in België kan worden waargemaakt is dan ook een onbetaalbaar bijproduct van het opgesteld cijfermateriaal.' Professor Jet Vuchelen over DE 200 RIJKSTE BELGEN
Waarom een lijst van rijke Belgen?
Omdat Forbes al jaren een soortgelijke lijst maakt van rijke Ame- rikanen. Omdat The Sunday Times dat doet in Groot-Brittannië, Le Nouvel Economiste in Frankrijk en Quote in Nederland. Onder- nemers kunnen niet leven buiten het publieke daglicht. Ze ontmoeten de man in de straat als consument, als werknemer maar ook als investeerder in hun bedrijf wanneer ze beursgenoteerd zijn. Ondernemers tonen graag hoe goed hun bedrijf draait, hoe mooi het in elkaar zit. Waar ze het minder graag over hebben, is over de eigendomstructuur van hun bedrijven. Toch leert deze lijst ons veel over de Belgische economie en over hoe de krachtverhoudingen zich aftekenen in het financiële en industriële landschap. DE 200 RIJKSTE BELGEN toont wie er schuilgaat achter gekende merknamen zoals Eternit, Duvel, Colruyt en Solvay. Het boek te- kent de financiële skyline van België. Kortom, het verduidelijkt op een doorzichtige manier waar de financiële macht in dit land ligt.
LUDWIG VERDUYN is financieel journalist, werkte vroeger bij de Financieel Fronomische Tijd. was healdreifacteur van De Morgen en publiceerde eerder onder meer boeken over witwassen in België en de zaak KB Lux.