REEKS NEDERLANDSE BEGRIPSGESCHIEDENÏS
Geïnspireerd door buitenlandse voorbeelden is enkele jaren geleden het onderzoek gestuit naar een select aantal Nederlandse begrippen. De resultaten van dit onderzoek -worden gepresenteerd in de Reeks Nederlandse Begripsgescbiedenis.
Over de burger is en wordt veel geschreven, maar er zijn in ons land geen recente studies van begripshistorische aard. Daarom is deze collectieve begripshistorische geschiedenis van het Nederlandse burgerbegrip uniek. Over een periode die loopt van de Middeleeuwen tot en met de eenentwintigste eeuw wordt de ontwikkeling van bet begrip ‘burger’ en afgeleide begrippen als ‘burgeres’, ‘burgerlijk’ en ‘burgerschap’ gevolgd en bestudeerd vanuit verschillende disciplines: cultuurgeschiedenis, sociale geschiedenis, literatuurgeschiedenis, rechtsgeschiedenis, politieke filosofie, sociologie, kunstgeschiedenis. ‘Burger’ blijkt een begrip te zijn dat in zijn gecompliceerde historische ontwikkeling steeds uiteenlopende en soms zelfs tegengestelde componenten omvatte, maar dat ook steeds onmisbaar is gebleken als referentiepunt in de gedachtevorming over de politieke, juridische, sociale en morele betrekkingen tussen individuen binnen een samenleving en tussen een individu en de samenleving als geheel.
Met bijdragen van Piet Leupen, Marc Boone, Herman Plcij, Karin Tilmans, Hans W. Blom, Marijke Meijer Drees, Maarten Prak en Erika Kuijpers, Joost Kloek en Wijnand Mijnhardt, Myriarn Everard en Micke Aerts, Ido de Haan, Evert van Uitert, Remieg Aerts en Tom Eijsbouts.