Bestuurskundig onderzoek is een praktische inleiding in de onderzoeksmethodologie die aansluit bij bestuurskundige thema’s. Er wordt rekening gehouden met de specifieke eigenschappen van de bestuurskunde als onderzoeksgebied, bijvoorbeeld met het interdisciplinaire karakter ervan. Daardoor krijgt het vak meteen betekenis.
De uitgave beschrijft alle onderzoeksstappen en geeft tal van praktische tips. Met behulp van de oefeningen kan de stof direct worden toegepast. Op de website bij het boek staan open toetsvragen en multiplechoicevragen inclusief antwoordsleutels. Hiermee is het boek ook geschikt voor zelfstudie.
Bestuurskundig onderzoek is bedoeld voor studenten die voor het eerst kennismaken met bestuurskundig onderzoek. Dat zullen primair studenten bestuurskunde zijn, maar ook bestuursjuristen, beleidssociologen, politicologen en andere onderzoekers die zich bezighouden met het openbaar bestuur, kunnen veel baat hebben bij dit boek.
Op de website bij het boek staan open toetsvragen en multiplechoicevragen inclusief antwoordsleutels.
Nieuwe ontwikkelingen op methodologisch gebied in de bestuurskunde zijn in alle hoofdstukken verwerkt. Denk hierbij aan de ontwikkeling dat steeds meer systematisch onderzoek wordt gedaan, zowel met kwantitatieve data als met kwalitatieve data. Maar ook aan de toenemende mate van transparantie die wetenschappers over hun onderzoek moeten geven. Daarnaast zijn er recentere voorbeelden en literatuurreferenties opgenomen. Hier zitten meer internationale voorbeelden bij, omdat bestuurskundig onderzoek in de afgelopen jaren ook internationaler is geworden.
Sandra van Thiel is hoogleraar Publiek Management bij Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar uitvoeringsorganisaties. Daarnaast geeft ze onderwijs in het managen van publieke organisaties en onderzoeksmethoden voor bachelor- en masterstudenten, en voor practitioners.