Natuuronderwijs gaat over de levende en de niet-levende natuur en heeft veel raakvlakken met de leergebieden Techniek, Duurzame ontwikkeling en Gezond gedrag. Het is belangrijk om inzicht te hebben in de vakinhouden van deze leergebieden. Het geeft je houvast bij het voorbereiden en geven van natuuronderwijslessen. Bovendien kun je beter ingaan op spontane reacties en vragen van kinderen als je zelf overzicht hebt over de stof.
Met Natuuronderwijs inzichtelijk, het meestgebruikte bronnenboek voor de hele studieloopbaan, kunnen pabostudenten zich de vakinhouden van deze leergebieden eigen maken. In zeven hoofdstukken komen de volgende onderwerpen aan bod: planten, dieren, eigen lichaam en gezond gedrag, ecologie en duurzaamheid, natuurkundige verschijnselen, technische inzichten, en weersverschijnselen en hemellichamen. Elk hoofdstuk begint met een inleiding waarin een duidelijk verband wordt gelegd tussen de leerinhouden die in het hoofdstuk aan de orde komen en de kerndoelen basisonderwijs (2006). Daarmee is Natuuronderwijs inzichtelijk ook een ideaal bronnenboek om je voor te bereiden op de toelatingstoets Natuur & Techniek voor de pabo. Met het boek De pabotoets Natuur & Techniek haal je zo kun je vervolgens je opgedane kennis toetsen aan de hand van gerichte oefenvragen.
Natuuronderwijs inzichtelijk is geschreven voor (aankomende) studenten aan de pabo en voor leerkrachten in het basisonderwijs.
In de vijfde, herziene druk van Natuuronderwijs inzichtelijk is gekeken naar verschillende onderwijskundige ontwikkelingen, zoals de ontwikkelde bouwstenen voor curriculum.nu en de herijkte kennisbasis ‘Natuurwetenschappen en technologie’ voor de pabo uit 2018. Deze ontwikkelingen waren geen aanleiding voor grote inhoudelijke aanpassingen. Het boek is vooral geactualiseerd, rekening houdend met de laatste wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen.
Carla Kersbergen is bioloog en heeft als rode draad in haar loopbaan het samenbrengen van mens en natuur. Zij heeft gewerkt als pabodocent natuuronderwijs bij Hogeschool Inholland en was daarna hoofd educatie bij Ecomare. Als strategisch manager bij de gemeente Texel had zij de thema’s natuur, duurzaamheid en onderwijs onder haar hoede. Sinds 2019 is zij werkzaam bij het Goois Natuurreservaat als teamleider beleid, ondersteuning en externe relaties.
Amito Haarhuis heeft – gedreven door zijn passie om mensen werkelijk te enthousiasmeren voor wetenschap en technologie – zijn hele carrière gewijd aan wetenschapseducatie en -communicatie. Hij deed dit als pabodocent wetenschap en techniek, auteur, televisiepresentator, adjunct-directeur van NEMO en nu als directeur van Rijksmuseum Boerhaave.