De wereld verandert. De manier waarop jonge mensen in aanraking komen met muziek verandert. Muziek is overal en altijd beschikbaar, via geluid en beeld. Maar de manier waarop we jonge mensen muziekles geven is de afgelopen 200 jaar bijna niet veranderd. En deze traditionele didactiek, gebaseerd op het overdragen van ambachtelijke artistieke vaardigheden, begint te kraken in een tijd waarin jonge mensen veel meer keuzes hebben dan in het verleden.
Wat gebeurt er als we er niet meer vanuit gaan dat de docent de leerling muziek moet leren maken, maar dat de docent de leerling uitdaagt zichzelf muzikaal te ontwikkelen? Wat 'als de muziek er al is' in onze leerlingen? Dat is de centrale vraag van dit boek.
Als de muziek er al is wil een lans breken voor een muziekdidactiek en -pedagogiek die past in onze tijd. Het biedt een frisse blik op de wijze waarop jonge mensen muziek leren maken en op de vernieuwing van het muziekonderwijs.
In dit boek wisselen theorie en verhalen uit de praktijk elkaar af. Het wil vragen stellen en mogelijke antwoorden geven. Het is bestemd voor iedereen die te maken heeft met leren musiceren: muziekdocenten, conservatoriumstudenten, leerkrachten in het basisonderwijs, dirigenten, muziekschooldirecteuren en beleidsambtenaren cultuur.
Suzan Lutke is musicus, muziekdocent en onderwijskundige. Zij heeft gewerkt als muziek- en CKV-docent in het voortgezet onderwijs en was docent en onderzoeker methodiek en didactiek aan het Utrechts Conservatorium. Ze heeft een eigen trainings- en adviesbureau voor de kunst- en cultuursector en het onderwijs.