Hoe zit taal in elkaar en hoe leren en gebruiken mensen taal? Het nieuwe Handboek taalkunde behandelt op een toegankelijke en overzichtelijke manier het fascinerende systeem achter taal. Het boek omvat alle leerdoelen over taalbeschouwing uit de kennisbasis voor toekomstige docenten Nederlands en biedt andere studenten een boeiende inleiding in de taalkunde.
Het Handboek taalkunde is opgebouwd aan de hand van vier categorieën. De eerste hoofdstukken behandelen de systematiek van taal in volgorde van de kleinste tot de grootste onderdelen: fonologie en fonetiek, morfologie, syntaxis, semantiek en pragmatiek. De hoofdstukken over psycholinguïstiek en taalverwerving belichten taal als individueel fenomeen, terwijl het hoofdstuk over sociolinguïstiek ingaat op taal als sociaal fenomeen. In het laatste hoofdstuk, Geschiedenis van het Nederlands, ligt het accent op de historische ontwikkeling van taal vanuit het perspectief van Europese taalfamilies.
De auteurs verbinden de theorie met de dagelijkse lespraktijk door ideeën aan te dragen voor in de klas. De hoofdstukken zijn op dezelfde wijze opgebouwd en kunnen zowel lineair als in willekeurige volgorde worden gelezen. Bij dit boek hoort een website met enkele tabellen uit het boek als handig te printen documenten en interessante links bij de hoofstukken.
Het Handboek taalkunde is speciaal geschreven voor studenten van de tweedegraadslerarenopleiding Nederlands. Vanzelfsprekend is het handboek eveneens bruikbaar voor de lerarenopleiding Germaanse talen in Vlaanderen. Ook voor studenten van de lerarenopleiding Moderne Vreemde Talen en de opleiding logopedie biedt het boek interessante inzichten. Daarnaast biedt het boek een gedegen inleiding taalkunde voor universitaire studenten.
Dr. Arina Banga werkt bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg als lerarenopleider bij de vakgroep Nederlands. Dr. Petra Poelmans heeft meer dan tien jaar gewerkt bij deze vakgroep en is nu als lector Motiverende Leeromgevingen verbonden aan Hogeschool Rotterdam. Dr. Josefien Sweep is opleidingscoördinator en docent bij de lerarenopleidingen Nederlands en Duits van de Hogeschool van Amsterdam. Dr. Véronique Verhagen is opleidingscoördinator en docent bij de vakgroep Nederlands van Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Dit boek hebben zij geschreven in samenwerking met andere gepromoveerde docenten taalkunde.