Hoe zitten mensen in en aan elkaar? Hoe werken menselijke strevingen op elkaar in, vaak met gevolgen die door niemand voorzien of bedoeld zijn? Hoe is het mogelijk dat samenlevingen zich in de loop van enkele duizenden jaren hebben uitgebreid van overlevingsgroepen met een paar dozijn mensen tot staten die meer dan een miljard onderdanen kunnen omvatten en markten die miljarden mensen verbinden?
In een strak en overtuigend betoog, gescherpt aan de ervaring van meer dan een halve eeuw doceren, stelt Abram de Swaan de kernproblemen van het samenleven aan de orde: wat hebben mensen van elkaar nodig? Hoe zijn zij onderling verbonden? Wat verwachten zij van elkaar? Hoe onderscheiden ze zich van anderen? Hoe weten zij elkaar en zichzelf te bedwingen en hoe worden hun inspanningen onderling afgestemd?
De mensenmaatschappij is een beknopte, glasheldere en uitnodigende gids voor al diegenen die beter willen begrijpen hoe zijzelf en hun medemensen functioneren binnen de samenleving die zij met elkaar vormen. 25 jaar na het verschijnen van dit standaardwerk heeft Abram de Swaan zijn boek herzien, een paragraaf over seksualiteit toegevoegd en een hoofdstuk over geweld. Het slotakkoord onthult: ‘Het geheim van de sociologie is dit!’
Abram de Swaan(1942) was van 1973 tot zijn emeritaat in 2007 hoogleraar sociologie en sinds 2001 universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doceerde aan tal van universiteiten in het buitenland, o.a. Columbia University en het Collège de France. Zijn recentste boek is Tegen de vrouwen (2019), over het verzet tegen de emancipatie door rechtsisten en rechtgelovigen. De Mensenmaatschappij werd in vijf talen vertaald. De Swaan ontving in 2008 de P.C. Hooft-prijs voor zijn volledige oeuvre.
‘Het resultaat mag er wezen, al was het maar omdat De Swaan er uitstekend in is geslaagd het gedachtegoed van zijn magnum opus Zorg en de staat kernachtig en overtuigend onder woorden te brengen.’
trouw
‘Dit boek zou op elke middelbare school verplicht moeten zijn.’
nrc
‘Het is een grote verdienste dat een van de goden van de sociologie in Nederland zijn vakgebied op zo’n wijze
ontsluit.’
de morgen