Alle wensouders hopen op een gezonde baby. De basis daarvoor wordt niet alleen tijdens de zwangerschap gelegd, maar juist ook in de tijd die daaraan vooraf gaat, met de gezondheid van mensen met een kinderwens.
De zorg voor een kind begint daarom niet pas bij het eerste bezoek aan de verloskundige, maar al vóór de bevruchting en de zwangerschap en heet preconceptiezorg. Met preconceptiezorg leggen we de basis voor een gezonde levensloop van toekomstige generaties. De levensloopbenadering gaat over fysieke, mentale, seksuele en voortplantingsgezondheid en hoe die kunnen worden gestimuleerd. Over leefstijl, voeding en de invloed van de sociale omgeving. En natuurlijk gaat het boek ook over erfelijkheid, problemen met de vruchtbaarheid, chronische ziekten en de zwangerschap zelf.
De kennis hierover heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen en vormt het uitgangspunt voor dit boek.
Eric Steegers, Annemarie Mulders, Yves Jacquemyn en Anjo Geluk geven je alle informatie op basis van de nieuwste inzichten voor Nederland én Vlaanderen.
Het boek is bestemd voor wensouders, professionals én professionals in opleiding op het gebied van geboortezorg.
Prof. dr. Eric A.P. Steegers – gynaecoloog, afdelingshoofd en hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie in het Erasmus MC in Rotterdam. Hij heeft meerdere lokale en landelijke initiatieven genomen om de verloskundige zorg te verbeteren. Bijvoorbeeld met preconceptiespreekuren en met aandacht voor zwangere vrouwen en gezinnen in armoedesituaties.
Dr. Annemarie Mulders – gynaecoloog-perinatoloog in het Erasmus MC in Rotterdam. In de dagelijkse praktijk werkt ze aan de bevordering van gezondheid van aanstaande ouders en het (ongeboren) kind, via inventarisatie, counseling en optimalisatie van preconceptionele risicofactoren tijdens preconceptiespreekuren. Ze is ook betrokken bij de landelijke implementatie van preconceptiezorg.
Prof. dr. Yves Jacquemyn – gynaecoloog in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en hoogleraar Obstetrie-Gynaecologie aan de Universiteit Antwerpen. Het overbruggen van culturele en sociale barrières die een goede gezondheidszorg voor met name zwangere vrouwen in de weg staan is de rode draad in zijn werk, zowel in Europa als in Afrika.
Drs. Anjo Geluk-Bleumink – publicist, verpleegkundige en socioloog. Ze is (mede-)auteur van onder meer Het Tweelingenboek en Vroeg Geboren.