Patiëntenvoorlichting is een vanzelfsprekend onderdeel van verpleegkundige zorg, maar voorlichting als verpleegkundige interventie is vaak weinig concreet uitgewerkt. Er ontbreekt een methodisch handvat voor verpleegkundigen en de voorlichting is vaak meer aanbodgericht (wat vindt de verpleegkundige belangrijk) dan vraaggericht (wat vindt de patiënt belangrijk). Ook komt het doelgerichte karakter niet altijd tot zijn recht.
Doen wat kan. Patiëntenvoorlichting voor verpleegkundigen geeft verpleegkundigen een praktisch handvat voor individuele voorlichting en begeleiding in de vorm van een stappenreeks die de patiënt doorloopt. Deze stappenreeks is een praktische vertaling van theorieën over voorlichting en gedragsverandering. In dit boek is gekozen voor een gedragsgerichte benadering. Voorlichting heeft immers tot doel gezondheidsgedrag en probleemoplossend gedrag bij patiënten te bevorderen. Gedrag betekent hier: 'iets (gaan) doen of iets op een andere manier (gaan) doen'. Het boek bevat veel toegepaste theorie met voorbeelden uit de verpleegkundige praktijk.
Deze uitgave beschrijft een methodiek van voorlichting aan volwassenen in de somatische zorg, aan zowel patiënten als partners, familie, mantelzorgers, aan ouders in de Ouder- en Kindzorg en Jeugdgezondheidszorg. Het boek richt zich op verpleegkundigen én studenten verpleegkunde van het vijfde kwalificatieniveau en ondersteunt het competentiegericht leren.
Dit boek is de tweede druk. Hierin zijn aan het eind van elk hoofdstuk gespreksfragmenten opgenomen met een toelichting op de overwegingen van de verpleegkundige. Deze helpen de studenten de theorie te herkennen.
Berty Terra is docent psychologie/agogiek en gespreksvaardigheden. Els van Mechelen-Gevers is werkzaam als publicist op het gebied van gezondheidskunde en patiëntenvoorlichting. Marieke van der Burgt is docent geneeskunde en patiëntenvoorlichting. De auteurs zijn tevens werkzaam als trainer patiëntenvoorlichting en -begeleiding.