Een zwarte man voelt zich aangetrokken tot een blanke vrouw, die elke dag op het strand ligt te zonnen. Zij is onbereikbaar voor hem: het gehate bordje 'Beach for Whites Only' verbiedt elk contact. Op een warme dag volgt hij haar naar haar huis. Daar wordt hij door haar verleid en door blanke buren ontdekt. De apartheidswetten doen de rest. Vanuit zijn gevangeniscel verhaalt de jongeman over de stille, kortstondige verhouding met 'de Engelse vrouw' en geeft hij zijn eigen versie van de gebeurtenissen die leidden tot zijn veroordeling tot de strop.
Paringsvlucht is een roman zoals er maar weinig over Zuid-Afrika verschijnen. Het boek is toegankelijk omdat het levendig en met de nodige ironie geschreven is. De schrijver voert de lezer binnen in de gespleten Zuid-Afrikaanse 'samenleving', met alle platitudes van het apartheidssysteem.
'Lewis Nkosi's roman betreedt het gebied waar liefde en haat niet langer elkaars tegengestelden zijn. (...) Wie dit boek leest, wordt niet slechts herinnerd aan de verwoesting van mensenlevens in het van rassenwetten doortrokken Zuid-Afrika, maar krijgt ook een beeld van de nachtmerrie die door die wetten ontstaat. (...) Nkosi schrijft onvergetelijk.' (Nadine Gordimer)Lewis Nkosi (1936) is een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse schrijvers in ballingschap. Na aanvankelijk als journalist te hebben gewerkt, verliet hij Zuid-Afrika in 1960. Hij studeerde journalistiek aan de Harvard University in de Verenigde Staten. Nkosi publiceerde korte verhalen, interviews, essays en tal van wetenschappelijke artikelen. Momenteel is hij hoogleraar aan de universiteit van Zambia in Lusaka. Paringsvlucht is zijn eerste roman.