'Dröge belicht zijn onderwerp van alle kanten en levert een meeslepend boek af.' Trouw
In april 1815 vond op het eiland Soembawa, in het toenmalige Nederlands-Indië, de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis plaats. Deze uitbarsting verbijsterde behalve de plaatselijke bevolking ook de koloniale overheersers. De enorme aswolk die na de eruptie over de wereld dreef, zorgde voor hagel op Sri Lanka en sneeuw in het zuiden van de VS. Twee natuurverschijnselen die daarvoor én daarna nooit meer zijn waargenomen.
Het boek volgt de wolk die na de uitbarsting over de hele wereld heen trekt. Dröge beschrijft hoe men wereldwijd tegen het unieke fenomeen aankeek en hoe men het niet altijd als een natuurverschijnsel zag, maar vaak ook als een goddelijk teken.
De schaduw van Tambora vertelt het ongelooflijke verhaal van de mega-uitbarsting en de opkomst van de moderne wetenschap. Het is een reisboek en het geeft een prachtig tijdsbeeld, maar het is bovenal een geweldig verhaal.
De pers over De schaduw van Tambora:
'Verborgen geschiedenis – opgedist met een fijn huivergehalte.' Frank Westerman
'In zijn prettig geschreven De schaduw van Tambora beschrijft Dröge de verbijsterende gevolgen van deze uitbarsting wereldwijd. […] Een bijzonder leerzaam boek.' NRC Handelsblad
'Geologische thriller en pageturner, geschreven met vakmanschap en bijzonder fraai uitgegeven. Vijf sterren.' De Standaard
'Geen boek om je bij te vervelen.' Het Parool
Philip Dröge is schrijver, columnist en onderzoeksjournalist. Naast zijn boeken schreef hij de korte verhalen Barbarenzaken en De Republiek Groningen. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits en Italiaans, en werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs.