'Aanrader, ook voor wie niet met pensioen gaat.' NRC
Wanneer Maarten met pensioen gaat, begint dat helaas niet al te goed: het afscheid van zijn werk valt volledig in duigen en op de eerste dag verliest hij ook nog zijn bril. En wat moet hij met die zeeën van tijd? Na de eerste paar weken in een gelukzalige vakantiestemming te hebben verkeerd, doemen steeds vaker de zogenoemde 'eindfasegevoelens' op. In een verwoede poging dit te bezweren, plant hij zijn dagen vol met activiteiten: cursussen, vrijwilligerswerk, filmfestivals, beurzen, reisjes in binnen- en buitenland en een heleboel meer. En al gaat niet alles van een leien dakje, naarmate het jaar vordert, beginnen zich de contouren af te tekenen van een nieuwe structuur als pensionado - en die is lang zo slecht nog niet.
Maarten beschrijft zijn eerste roerige jaar als pensionado aan zijn inmiddels overleden vader en ontdekt dat er meer overeenkomsten tussen hen zijn dan hij altijd heeft gedacht. De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde is een herkenbaar, humoristisch en ontroerend relaas over het gevreesde eerste jaar van het pensioen, waarin de band tussen vader en zoon als rode draad dient.
Een perfect cadeauboek voor mensen die met pensioen gaan of met pensioen zijnBeluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast waarin auteur Jaap Kranenborg vertelt over De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde.
De pers over De ontgroening van een eerstejaars gepensioneerde:
'Beschouwend en innemend tegelijk. De titel is wellicht een teaser voor iedereen die met pensioen gaat, maar voorbij de humor schuilt een serieuze verhalenverteller die de 'pensioenparadox' prachtig uiteenzet. [...] Aanrader, ook voor wie niet met pensioen gaat.' NRC
'Met pensioen gaan klinkt aanlokkelijk, maar opeens niet meer hoeven werken kan confronterend zijn. Dat gegeven verwerkte Jaap Kranenborg in een herkenbare en humoristische roman.' Margriet
Jaap Kranenborg (1951) is oud-docent en debuteerde in 1999 met de roman De laatste horizon. In 2000 verscheen zijn tweede roman, Warenhuis van het verleden. Naast deze romans heeft hij vele verhalen in literaire tijdschriften gepubliceerd (o.a. Tweede Ronde, Hollands Maandblad en Tzum). Enkele van die verhalen werden later opgenomen in verzamelbundels (Mooi Meegenomen en Goed Gebundeld).