Tijdens het lezen denk je vaak aan andere dingen en kom je er halverwege de pagina achter dat je eigenlijk geen idee meer hebt wat je net hebt gelezen. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Daarnaast lezen we vaak alleen nog maar scannend een artikel of slaan soms stukken tekst over, omdat we simpelweg te langzaam lezen. We missen hierdoor informatie. Wat voor effect heeft dit op ons werk en onze studie? Op een bepaalde manier worden we weer analfabeet. We kunnen niet meer omgaan met de grote hoeveelheid informatie die we dagelijks moeten verwerken.
• 93% van de mensen is snel afgeleid tijdens het lezen
• 84% kan de volgende dag de informatie niet meer reproduceren
• 72% scant alleen maar informatie, omdat ze te langzaam lezen om alles te lezen
Hoe ga je om met informatie? Hoe zorg je ervoor dat het makkelijker wordt om informatie te verwerken? Hoe zorg je ervoor dat het minder inspanning en vooral ook minder tijd kost om alle informatie te lezen en te onthouden? En hoe blijf je geconcentreerd in een drukke omgeving? Mark Tigchelaar beschrijft in Lezen, weten en niet vergeten een baanbrekende methode om dit voor elkaar te krijgen. De methode bestaat uit acht principes gebaseerd op revolutionair wetenschappelijk onderzoek naar de werking van onze hersenen. Door de praktische aanpak is het geschikt voor iedereen die te maken heeft met veel informatie.
Mark Tigchelaar (1984) studeerde neuropsychologie, is brein-expert en heeft zich gespecialiseerd in hoe mensen meer uit hun hersenen kunnen halen. Hij is auteur van vier boeken, is betrokken bij verschillende televisieprogramma’s over de hersenen en hij heeft wereldwijd meer dan zeventigduizend mensen mogen opleiden in de technieken om meer uit het brein te halen. Mark wordt als trainer gevraagd door onder andere Rabobank, Deloitte, KPN, Menzis, Loyens & Loeff en verschillende ministeries.