Levertijd:
Nederland: 2-3 werkdagen.
Belgiƫ: 2-4 werkdagen.
Deze set is een uitkomst voor als u een cycloonfiltersysteem wilt maken. De set bestaat uit:
1. Cycloonfilter:
Cycloonfilter model 3 is het nieuwste model. Het filter is gemaakt van zeer sterk ABS en is schoner, sterker en stiller dan veel andere modellen. Het filter kan tot 99% van het opgezogen stof filteren dat daardoor niet in de stofzuiger terechtkomt.
Resultaat:
Veel minder vaak dure stofzuigerzakken vervangen, doordat bijna al het stof in het opvangvat terechtkomt; Continu maximale zuigkracht, omdat de stofzuigerzak nauwelijks vol raakt; Langer kunnen doorwerken door het grotere opvangvat in vergelijking met stofzuigerzakken; Langere levensduur van de stofzuiger vanwege minder slijtage van de stofzuigermotor.Vrijwel alle stofzuigers kunnen op het filter worden aangesloten: normale huis-tuin-en-keukenstofzuigers, (professionele) bouwstofzuigers en afzuiginstallaties.
Luchtdoorvoer:
Cycloonfilter model 3 heeft een maximale luchtdoorvoer van 78 liter per seconde en is daardoor bijna twee keer zo krachtig als soortgelijke cycloonfilters. Door de zeer hoge luchtdoorvoer is hij zelfs geschikt voor de sterkste eenmotorige bouwstofzuigers. Alleen meermotorige bouwstofzuigers zoals die van Record Power, hebben een groter filter nodig. Voor meermotorige bouwstofzuigers zijn onze model L en model XL cycloonfilters geschikt.
2. Onderdrukventiel:
Een onderdrukventiel zorgt ervoor dat de onderdruk in een opvangvat niet te hoog wordt. Een te hoge onderdruk kan ervoor zorgen dat het opvangvat in elkaar klapt en daardoor beschadigd raakt. Dat is met name het geval bij kunststof opvangvaten, maar ook bij metalen opvangvaten met dunne wanden.
3. Rubberen afdichtring:
Voor een luchtdichte bevestiging op een opvangvat kan een rubberen afdichtring worden gebruikt. Filtersystemen zonder afdichtring brengen het risico met zich mee dat er valse lucht door kiertjes wordt aangezogen waardoor zuigkracht verloren gaat en de filterprestaties afnemen.
4. Accessoires:
2 slangklemmen, 2 koppelstukken en bevestigingsmateriaal.
Bevestiging onderdrukventiel:
In de deksel is een gat van 48mm nodig om het onderdrukventiel te bevestigen. Heeft u geen 48mm gatenboor? Gebruik dan het ventiel om een diameter van 48mm uit te tekenen op het deksel. Daarna kan eenvoudig met een scherp mes een gat in het deksel worden gesneden. Snijd het gat in eerste instantie iets kleiner dan 48mm en schuur de rest weg, zodat u zeker weet dat het onderdrukventiel goed past.
Voor een goede werking van een cycloonfiltersysteem moet het onderdrukventiel gesloten blijven anders werkt het cycloonfilterprincipe niet meer en zal het opgezogen stof alsnog in de stofzuiger terechtkomen. Een ventiel dat continu opengaat, is een teken dat of het onderdrukventiel niet strak genoeg staat afgesteld of dat de onderdruk structureel te hoog is (bijvoorbeeld doordat stof wordt weggezogen door een te kleine stofpoortopening). In die gevallen kan een aantal dingen worden gedaan:
De stelmoer strakker aandraaien. Draai de stelmoer telkens maximaal twee slagen om hem daarna te testen. Daardoor wordt voorkomen dat het onderdrukventiel te strak staat afgesteld waardoor het ventiel niet op tijd opengaat en het opvangvat alsnog indrukt. Voor onze blauwe opvangvaten moet de stelmoer tot iets onder het midden van het schroefdraadgedeelte worden gedraaid. De stofzuiger op een lager toerental laten draaien. Niet te laag, want er moet een basisonderdruk in het opvangvat zijn. Gebruik een zuigmond met variabele luchtinlaat, bijvoorbeeld onze Pro-X zuigmond. Die zuigmond kan door middel van een schuif lucht van buiten toelaten, waardoor de onderdruk wordt verlaagd. Gebruik een kortere slang op de zij-ingang van het filter. Een slang zorgt voor luchtweerstand: hoe langer de slang, hoe groter de luchtweerstand. Een grotere luchtweerstand zorgt voor een grotere onderdruk. Gebruik een slang met een grotere binnendiameter en een grotere zuigmond. Daardoor kan meer lucht door het systeem stromen en wordt de onderdruk verlaagd. Verminder het aantal bochten in de slang. Elke bocht zorgt voor extra luchtweerstand en daardoor een grotere onderdruk.Let op: wilt u het systeem gebruiken op machines waarvan de stofpoort een kleinere binnendiameter heeft dan 30mm en heeft u geen stofzuiger waarvan de zuigkracht kan worden aangepast? Dan raden we aan om een zuigmond te gebruiken met variabele luchtinlaat, bijvoorbeeld onze Pro-X zuigmond. Kleinere stofpoorten zullen namelijk voor een te grote onderdruk zorgen waardoor het ventiel continu open gaat.
Minimale sterkte opvangvat en basisonderdruk:
Cycloonfiltersystemen werken op basis van het opwekken van een onderdruk in een opvangvat zodat het stof naar de bodem van het vat wordt getrokken. Als u het onderdrukventiel wilt gebruiken in combinatie met een eigen opvangvat, dan moet het opvangvat van zichzelf sterk genoeg zijn om de noodzakelijk basisonderdruk aan te kunnen. De basisonderdruk is de minimale onderdruk die nodig is voor een goede werking van een cycloonfiltersysteem. Opvangvaten met dunne wanden, bijvoorbeeld een verfemmer, verfblik, plastic emmer e.d., zijn in de meeste gevallen niet sterk genoeg om de basisonderdruk aan te kunnen. Een onderdrukventiel is in die gevallen dan ook niet geschikt, omdat het onderdrukventiel er enkel voor zorgt dat lucht van buitenaf wordt binnengelaten wanneer de basisonderdruk wordt overschreden.
Bijzonderheden: