Deze ‘niet reanimeren penning’ is een duurzaam en praktisch hulpmiddel voor mensen die duidelijk willen maken dat zij geen reanimatie wensen in geval van een noodsituatie.
De penning is aan de voorkant gegraveerd met “Niet Reanimeren” en aan de achterkant in het Engels “Do Not Resuscitate”. Omdat duidelijk te zien is dat de cirkel horizontaal draaibaar is kunnen ook niet-Nederlandstalige hulpverleners snel de gegraveerde tekst “Do Not Resuscitate” op de achterkant zien.
Wanneer u de grens overrijdt met de auto hoeft u deze ketting niet eerst af te doen maar draait u eenvoudig de cirkel even om. Daarom kan deze penning ook in het buitenland zijn nut beogen bijvoorbeeld tijdens vakanties. Omdat de penning aan beide zijden is gegraveerd zal het niet reanimeren behandelverbod bovendien altijd zichtbaar zijn, ook als de penning onbedoeld is omgedraaid bijvoorbeeld bij een val.
De niet reanimeren penning is een zeer nuttig en belangrijk product voor mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid en welzijn. Het is een praktisch hulpmiddel voor mensen die duidelijk willen maken dat zij geen reanimatie wensen in geval van een hartstilstand of andere noodsituatie. Dit kan van groot belang zijn voor mensen met een terminale ziekte of mensen die zich zorgen maken over de kwaliteit van hun leven na een eventuele reanimatie.
Is deze niet reanimeren penning rechtsgeldig?
Ja, in Nederland is een niet reanimeren penning in combinatie met een papieren wilsverklaring rechtsgeldig als de wilsverklaring is opgesteld en ondertekend volgens de wettelijke vereisten. Er zijn geen specifieke wettelijke vereisten voor niet reanimeren penningen in Nederland. Het is niet verplicht om een naam en geboortedatum op een niet reanimeren penning te vermelden. Een niet reanimeren penning is rechtsgeldig indien de persoon die hem aanvraagt wilsbekwaam is.
Niet reanimeren verklaring
Het is belangrijk om te realiseren dat, ongeacht de informatie die op de penning staat, de drager altijd de verantwoordelijkheid heeft om zijn of haar wensen duidelijk te maken aan het medische personeel. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een schriftelijke wilsverklaring, door de niet reanimeren ketting te dragen of door middel van een open en rechtstreekse communicatie met het medische personeel. Het is daarom aanbevolen om de ketting altijd te dragen en ervoor te zorgen dat het medische personeel op de hoogte is van de aanwezigheid van de penning.
Het is belangrijk op te merken dat, net als bij een papieren wilsverklaring, een niet reanimeren penning slechts een aanwijzing is en niet automatisch bindend is. In bepaalde gevallen kan een arts besluiten om een reanimatie uit te voeren ondanks een wilsverklaring. Dit gebeurt als de arts meent dat dit noodzakelijk is voor de zorg en bescherming van de patiënt.