Bescherm je kamperplanten. Met aaltjes kan je rouwvliegjes natuurlijk en milieuvriendelijk bestrijden. Steinernema feltiae aaltjes (nematoden) zijn inzetbaar als natuurlijke bestrijders van de larvale stadia van varenrouwmuggen (rouwvliegjes), poppen van trips en larven van de taxuskever.
Dit ontvang je:5 miljoen Steinernema feltiae aaltjes, dit is genoeg voor een oppervlakte van 10 m² of zo’n 25 kamerplanten
Bijsluiter met stap-voor-stap instructies voor het bestrijden van de plaag
Belangrijk:Product zo snel mogelijk na ontvangst inzetten, anders tot de houdbaarheidsdatum bewaren in de koelkast (2 - 8° C)
Binnen en buiten te gebruiken bij een bodemtemperatuur tussen 8 en 30° C
Zorg dat de bodem of potgrond vochtig is en enkele weken vochtig blijft
Voor optimale bestrijding zet je 2 Ã 3 weken na de eerste uitzet nog eens een dosis aaltjes in
Rouwvliegjes bestrijden met aaltjesGebruik de aaltjes bij potgrond van kamerplanten of in de tuin. De aaltjes bestrijden geen volwassen rouwvliegjes, maar de larven die zich in de bodem bevinden. Deze larven zijn schadelijk omdat ze vreten aan plantenwortels. Eén rouwvliegje kan met gemak 200 eitjes leggen, een plaag kan zich hierdoor razendsnel ontwikkelen. Hoe eerder je begint met bestrijden, hoe beter. Na ongeveer 2 weken zal het aantal vliegjes flink zijn verminderd. Zet dan wel nog minstens één keer een dosis aaltjes in. Dit omdat er vaak nog eitjes in de bodem aanwezig zijn waar nog schadelijke larven uit moeten komen. Met de herhaalbehandeling pak je ook de laatste achterblijvers aan.
Hoe werkt bestrijding met aaltjes?Aaltjes (of nematoden) zijn van nature in de bodem voorkomende rondwormen. Ze zijn van klein formaat (0,3 tot 0,7 mm) en dus zo goed als onzichtbaar. Aaltjes gaan in de bodem op zoek naar larven en poppen van plaaginsecten. Er zijn vele soorten aaltjes, die elk specifiek gericht zijn op een bepaald type gastheer. Ze dringen hun prooi binnen en besmetten deze met een speciale bacterie uit hun darmkanaal. Deze bacterie vermenigvuldigt zich in de gastheer en zorgt ervoor dat deze stopt met het aanrichten van schade aan planten en sterven uiteindelijk af. Aaltjes voeden zich vervolgens met dezelfde bacteriën, waardoor zij zich op hun beurt weer vermenigvuldigen. Een enkele insectenlarve kan het broeinest zijn van wel duizenden nematoden. De plaaginsecten worden dus belaagd door een waar leger van natuurlijk bestrijdende aaltjes.
Zodra de gastheer is gestorven, verlaten de aaltjes deze en gaan op zoek naar nieuwe gastheren. Zolang er prooi in de bodem aanwezig is, kunnen de aaltjes zichzelf in stand houden en zich blijven vermeerderen.
Zijn aaltjes gevaarlijk of schadelijk?Met aaltjes bestrijd je plagen volledig veilig en gifvrij. Aaltjes komen van nature voor in de bodem en richten zich daar alleen op larven en poppen van plaaginsecten. Ze zijn niet gevaarlijk voor mensen, dieren of je planten.