Een 67mm variabel grijsfilter (ook wel 67mm ND filter genoemd) is ontzettend handig om te gebruiken als je met langere sluitertijden wilt fotograferen. Dit donkere 67mm filter houdt licht tegen waardoor een langere sluitertijd mogelijk is zonder overbelichting te krijgen in de foto’s. Dit variabele grijsfilter is gemaakt van de hoogste kwaliteit glas (B270 Schott glas uit Duitsland) en kun je instellen van 2 stops t/m 8 stops. Oftewel, het is mogelijk om de sluitertijd 8x te verdubbelen. Het filterglas is afgewerkt met meerdere coatings (MRC) zodat licht minimaal reflecteert en de fotokwaliteit niet negatief wordt beïnvloed. Lees hieronder meer over het nut van een 67mm variabel grijsfilter en de kwaliteit die wij leveren.
Wat doet een ND / Grijsfilter? Het doel van een grijsfilter is licht tegenhouden. Een grijsfilter is gemaakt van donker glas wat ervoor zorgt dat er minder licht via de lens op de camerasensor terecht komt. Hierdoor kun je foto’s maken met een langere sluitertijd en dat kan mooie resultaten opleveren. Mooie effecten zijn dat golvend water helemaal glad trekt en wolken krijgen een uitgeveegd effect.
Hoe kan ik een goed 67mm variabel grijsfilter herkennen? Dit is vaak af te leiden uit de naam/afkortingen van het filter. Kwaliteit van variabel ND filterZo is het belangrijk dat er coatings op het glas zitten. Dit wordt bij veel merken aangeduid met de afkorting HMC of MRC. Echter gaat dit alleen over de coatings en niet over de kwaliteit van het glas. Meestal is er op het doosje van het filter niet terug te vinden van welk soort glas een variabel grijsfilter gemaakt is waardoor de kwaliteit van het filter moeilijk te beoordelen is als consument.
Kan ik dit variabele ND filter ook op groothoekobjectieven gebruiken?
Dit is zeker mogelijk. Wij hebben het getest op full frame vanaf 16mm en op APS-C camera’s vanaf 10mm. Dit gaf geen donkere hoeken wat wel vaak voorkomt bij variabele ND filters. Waar je wel rekening mee moet houden (en dat is bij alle merken variabele grijsfilters zo) is dat je een zwart kruis door het beeld krijgt indien je op 7 à 8 stops fotografeert. Dit heb je met name in het groothoekbereik. Naar mate je verder inzoomt komt het minder snel naar voren. Een voorbeeld van het zwarte kruis vind je aan de rechterzijde.