De Feedomatic trapbak met een inhoud van 5 kg is ontworpen om kippen en ander pluimvee te voeren zonder dat ongedierte van het voer kan mee-eten. Als kippen op de 23 cm brede trede gaan staan opent de toegang naar het voergedeelte welke is voorzien van een anti-uitkrabrand en 6 vakken die selecteren zoveel mogelijk moeten tegengaan. De trapbak is 38,5 cm hoog, 26 cm breed en 23 cm diep. De 23 cm brede trede steek 25 cm uit, wat de totale diepte 48 cm maakt. De Feedomatic is van metaal. De bovenkant, de trede en de lade waarin het voer komt zijn van UV bestendig kunststof.
Wanneer de vogels op de trede van de trapbak gaan staan, gaat de klep die het voer afschermt open. Zodra de kippen weer van de trede afstappen, gaat de klep weer dicht. De voerbak gaat alleen open als de dieren een bepaald gewicht hebben waardoor ongedierte wordt uitgesloten. Deze kippenvoerbak kan het hele jaar door buiten staan. Normale regenbuien maken het voer niet nat. Deze voerbak beschermt niet alleen het voer, maar ook de kippen. Ongedierte kan namelijk ziektes op de kippen overbrengen.
De feedomatic instellen op gewichtHet minimale gewicht om de Feedomatic 5 kg te openen is 350 gram. Verder kun je de voerbak open laten gaan vanaf 400, 750, 1000 of 1400 gram. Wanneer je kippen 1500 gram wegen, kun je bijvoorbeeld de hoogste stand kiezen (van 1400 gram). De hoogte van het kippenvoer in het eetgedeelte is in te stellen in 4 standen wat handig is bij verschillende korrelgroottes
Kippen laten wennenNiet alle kippen begrijpen het toestel gelijk. Is dit het geval, leg dan in het begin een steen op de trede zodat de kippen het voer kunnen vinden en aan de trede kunnen wennen. Wanneer de kippen op de trede van de Feed-O-Matic staan, is de opening waar de kippen uit eten zo’n 20 cm hoog. Dit is mogelijk te klein voor de grotere kippen.
Selectief eetgedragSommige kippen hebben de neiging om selectief te eten, waarbij ze in het voer zoeken naar hun favoriete stukjes. Dit kan leiden tot morsen. Door legkorrels te geven, kun je dit selectieve eetgedrag verminderen en voerverspilling tegengaan.