Dit product bevat zink in de vorm van zinkbisglycinaat. Hierbij is ieder zinkdeeltje krachtig gebonden (gecheleerd) aan twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine. De algemene term voor een dergelijke verbinding is aminozuurchelaat of aminozuurgecheleerd mineraal. Het woord ‘chelaat’ komt uit het Grieks en betekent ‘klauw’.
Er is gekozen voor deze verbindingsvorm omdat de biologische beschikbaarheid ervan bijzonder goed is. En daarbij maakt Vitals uitsluitend gebruik van echte aminozuurchelaten van Albion Minerals, herkenbaar aan het handelsmerk TRAACS®, dat staat voor The Real Amino Acid Chelate System. Dit merk is in het leven geroepen om goed onderscheid te kunnen maken ten opzichte van andere, mogelijk inferieure, instabiele aminozuurchelaten. Albion heeft wereldwijd meer dan 100 patenten laten vastleggen die de garantie vormen voor het proces, de wetenschap en de structuur van hun aminozuurgecheleerde mineralen. Daarnaast wordt er onderzoek met hun mineralen gedaan en vindt er kwaliteitsonderzoek plaats bij elke batch die wordt geproduceerd. Het is namelijk essentieel om te controleren dat er daadwerkelijk chelaatvorming heeft plaatsgevonden en dat de bindingen sterk genoeg zijn.
Voordelen aminozuurgecheleerde mineralen
De chelaatstructuur in een aminozuurchelaat is sterk genoeg om niet gesplitst te worden onder invloed van maagsap of spijsverteringsenzymen (zoals bij andere mineraalverbindingen doorgaans gebeurt), maar ook zwak genoeg zodat het mineraalelement bevrijd kan worden op het moment dat deze eenmaal opgenomen is door de cellen in de darm. De aminozuren vouwen zich om het mineraalelement en beschermen het gedurende het spijsverteringsproces en laten niet los. Ook is de elektrische lading van het chelaat neutraal, waardoor het niet vast gaat zitten aan stukjes voeding in de maag en darmen. Het aminozuurchelaat bereikt dus in zijn geheel de dunne darm, waar deze als dipeptide (verbinding met twee aminozuren) wordt opgenomen. Dit is zeer voordelig omdat het lichaam aminozuren (en met name dipeptiden) uiterst gemakkelijk kan opnemen. Helemaal als deze bestaan uit het aminozuur met de kleinste afmeting, namelijk glycine. Hierdoor zijn aminozuurgecheleerde mineralen vele malen beter opneembaar dan andere mineraalvormen. In het epitheelweefsel van het jejunum (middelste deel van de dunne darm) wordt het aminozuurgecheleerde mineraal door middel van actief transport tot binnen de slijmcellen gebracht zonder te wedijveren met andere mineralen. Pas in de slijmcellen zorgen stofwisselingsprocessen ervoor dat de glycine en het mineraal gesplitst worden en beschikbaar komen voor de diverse organen en systemen in het lichaam.
Werking van zink in het lichaam
Zink wordt veel ingezet door therapeuten vanwege de zeer brede en veelzijdige werking. Zink bevindt zich in alle lichaamsweefsels en concentreert zich met name in de celkern. Het mineraal is essentieel voor de activiteit van meer dan 300 enzymen, zogenaamde metallo-enzymen, die een zink-ion als co-factor hebben. Daarnaast is het een belangrijke structurele component van eiwitten en celmembranen. Zink speelt op deze manieren een rol bij vele processen in het lichaam, waaronder het celdelingsproces en de hormoonhuishouding. Zink is eveneens betrokken bij de normale opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten, eiwitten en DNA. Zink heeft een positieve invloed op het immuunsysteem door de aanmaak van T-cellen te ondersteunen, te helpen bij de productie van cytokinen en bij te dragen aan het functioneren van naturalkiller-cellen. Ook helpt zink cellen te beschermen tegen oxidatieve schade, onder andere omdat het een rol speelt in het functioneren van de antioxidant-enzymen katalase en superoxidedismutase (SOD). Bovendien draagt het bij aan een gezond zuur-base-evenwicht. Zink is namelijk co-factor voor het enzym carboanhydrase, dat de omzetting van koolstofdioxide in bicarbonaat (en vice versa) katalyseert. Bicarbonaat is een van de belangrijkste buffers die helpen om de zuurgraad van het bloed en andere extracellulaire vloeistof zoveel mogelijk constant te houden.
Zonder koper
Zink en koper zijn antagonisten. Een hoge inname van zink (50 mg of meer per dag) gedurende langere tijd (langer dan een maand) kan leiden tot een lage koperstatus, wat ongewenst is. Een te hoge koperstatus is echter ook ongewenst, in het bijzonder voor ouderen. Vitals kiest er dan ook bewust voor om zink en koper niet te combineren in dit product, ervan uitgaande dat de kans groot is dat iemand ook dagelijks een multivitamine- en mineralenpreparaat inneemt en op die manier al wat extra koper binnenkrijgt. Bij doseringen vanaf 45 mg per dag (3 capsules) wordt aangeraden extra koper te suppleren, bij voorkeur op een ander tijdstip van de dag om concurrentie in opname te voorkomen.
Toegestane gezondheidsclaims:
draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade ondersteunt het immuunsysteem goed voor de conditie van haren, huid en nagels ondersteunt de conditie van het oog speelt een rol bij de botaanmaak draagt bij ter ondersteuning van een gezond zuur-base-evenwicht levert een bijdrage aan het behoud van een normale cognitieve functie is betrokken bij het celdelingsproces draagt bij aan een normale hormoonhuishouding draagt bij tot een normale vruchtbaarheid en voortplanting speelt een rol bij de normale opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten, eiwitten en DNA