In de orthomoleculaire wereld is het belang van hoge doseringen vitamine D al geruime tijd bekend. Langzamerhand weet een stortvloed aan ondubbelzinnige onderzoeksresultaten ook nationale en Europese overheidsinstellingen te overtuigen. Zowel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden als de maximaal toegestane doseringen blijven stijgen.
Dit product bevat circa 700 druppels van 5 µg vitamine D3 (cholecalciferol, uit schapenwolvet), genoeg voor 350 doseringen van 10 µg voor baby’s en kinderen of 140 doseringen van 25 µg voor volwassenen. Met het handige pipetje kan gemakkelijk en nauwkeurig worden gedoseerd. Vitamine D3 in druppelvorm is ideaal omdat het de mogelijkheid biedt om verschillende doseringen te hanteren. Hierdoor is dit product geschikt voor het hele gezin, zelfs voor heel jonge kinderen en mensen die moeite hebben met het slikken van capsules. Daarnaast kan de dosering vitamine D3, indien gewenst, gemakkelijk aangepast worden aan het seizoen.
Vitamine D3 meest effectief
De meest voorkomende vormen van vitamine D (calciferol) zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Ergocalciferol is een plantaardige vorm, terwijl cholecalciferol afkomstig is van dierlijke bron, maar ook door de mens wordt aangemaakt in de huid onder invloed van ultraviolet licht, zoals de zon (vandaar de bijnaam ‘zonnevitamine’). Deze vormen van vitamine D worden in de lever omgezet in de metaboliet calcidiol (25-hydroxyvitamine D). Calcidiol wordt naar behoefte in de nieren en andere cellen en weefsels omgezet in het biologisch actieve hormoon calcitriol (1,25-dihydroxyvitamine D). Op het gebied van suppletie is het echter belangrijk te weten dat vitamine D3 in de meeste gevallen effectiever lijkt te zijn dan vitamine D2 in het verhogen van calcidiol in het bloed en uiteindelijk calcitriol.
Vitamine D-behoefte
Vitamine D kan in de huid worden aangemaakt, maar voor velen in Nederland is dat iets wat niet goed lukt. Hiervoor dient men namelijk elke dag ten minste 15 tot 30 minuten buiten te zijn tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Terwijl veel mensen een baan hebben waarbij ze juist tijdens deze uren niet buiten komen. Bovendien kan het weer vaak tegenzitten. En áls mensen in de zon komen met onbedekte huid, dan wordt de huid al gauw ingesmeerd met zonnebrandcrème. Bovendien is de zon in de maanden november tot mei niet krachtig genoeg. De meesten maken dan ook (zeker in deze maanden) niet genoeg vitamine D aan en halen het onvoldoende uit de voeding. Ook vinden veel vitamine D-deskundigen dat het optimale vitamine D-gehalte hoger ligt dan aangegeven in de reguliere adviezen. Zij vinden dat de calcidiolspiegel bij iedereen minimaal 75 nanomol per liter bloed (nmol/l) moet zijn, terwijl de Gezondheidsraad 30 nmol/l (of 50 nmol/l vanaf 70 jaar) al voldoende vindt. De voedingsnormen en suppletieadviezen voor vitamine D zijn hierop afgestemd.
De werking van vitamine D in het lichaam
De kennis over de rol en het belang van vitamine D in het menselijk lichaam is de laatste decennia enorm toegenomen. Wetenschappers hebben receptoren voor vitamine D aangetroffen in meer dan 30 verschillende typen weefsels en organen, waaronder afweercellen, spieren en botten. Dit betekent dat vitamine D een breed werkterrein heeft en op uiteenlopende manieren de gezondheid ondersteunt. Vooral bekend is dat vitamine D goed is voor de botten en tanden. Vitamine D is namelijk nodig voor de opname van calcium en fosfor uit de voeding en voor het handhaven van normale gehaltes van beide nutriënten in het bloed. Deze mineralen zijn op hun beurt weer nodig voor het mineraliseren van de botten en tanden. Vitamine D is verder goed voor de spieren, want een vitamine D-receptor komt ook voor in spierweefsel. Activatie daarvan bevordert de aanmaak van eiwitten in de spieren, wat belangrijk is voor de functie ervan. Vitamine D is eveneens betrokken bij het celdelingsproces en de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels. Daarnaast werkt vitamine D immunomodulerend, oftewel regulerend binnen het immuunsysteem. Vitamine D-receptoren komen namelijk voor op T-helpercellen, een vorm van witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij bepaalde processen binnen het afweersysteem. Op deze manier is vitamine D op vele manieren betrokken bij het complexe immuunsysteem.
Toegestane gezondheidsclaims:
is belangrijk voor de calcium- en fosforopname voor het behoud van sterke botten en een sterk gebit goed voor de spieren draagt bij aan het proces van celvernieuwing ondersteunt de afweer van het lichaam draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen ondersteunt het immuunsysteem van kinderen