Elektrische elementen worden gebruikt om radiatoren die bedoeld zijn voor CV installaties, om te bouwen naar puur elektrisch gebruik of naar combinatie gebruik.
Alleen een aan/uit functie middels een schakelaar op de stekker is beschikbaar voor dit type. Een lampje op de stekker geeft de werking van het element aan.
Bij Laurens Radiatoren hebben we goede ervaringen met dit element. Indien goed toegepast met inachtneming van de handleiding en de gebruiksvoorwaarden halen deze elementen een bovengemiddelde evensduur.
Het element is uitgerust met een interne veiligheid die ervoor zorgt dat het element tijdelijk uitschakelt als de temperatuur te hoog oploopt. Nadat de temperatuur van de radiator weer zakt schakelt het element weer in. Het is belangrijk dat dit aantal schakelingen zoveel mogelijk beperkt blijft door het vermogen van het element lager te kiezen dan het radiator vermogen. Zo kan het element meer constant werken en is de levensduur maximaal.
Een interne smeltzekering beveilgt het element tegen oververhitting. Deze treedt inwerking als het element zonder vloeistof omgeven, dus droog, wordt ingeschakeld. Dit voorkomt gevaarlijke situaties zoals brand. Deze veiligheid is echter onomkeerbaar zodat het element niet meer gebruikt kan worden eens de zekering gesmolten is.
Er zijn installatie voorschriften waar je elektrisch apparatuur in de badkamer mag plaatsen. Het is belangrijk dat je de veiligheidsvoorschiften in acht neemt die gelden in jouw situatie. Zo is het gebruik van elektrische radiatoren boven het bad verboden.
Dit element kan je aansluiten op je eigen elektrische tijdschakelaar of temperatuur schakelaar (zogenaamde stopcontact thermostaten) zodat de radiator werkt op een vooraf ingestelde tijdschema en temperatuur. Ook via domotica is dit element gemakkelijk aan te sturen aangezien het zich goed laat aansturen via de voeding.
Geschikt voor alle Laurens Badkamerradiatoren en andere buisradiatoren met 1/2¨aansluiting en voldoende ruimte voor het onderin de radiator inbrengen van het elektrisch element. Het element kan zowel van onderen verticaal of horizontaal worden gebruikt. Het element mag nooit van boven worden ingebracht. Het element moet altijd volledig ondergedompeld zijn in de radiatorvloeistof voordat deze mag worden ingeschakeld. Het element droog inschakelen zal de inwendige zekering doen smelten waarbij het element uit veiligheid volledig en definitief uitgeschakeld wordt. Het is dan verder onbruikbaar.
Belangrijk: Zorg er voor de de druk in de radiator onder controle blijft en plaats een veiligheidsdruk ventiel.
Radiator ombouwen van CV naar elektrisch: aanpak en benodigdhedenIn veel woningen zijn radiatoren aangesloten op het gas met een traditionele CV ketel. Dat kan duurzamer! De oplossing? Bouw jouw radiatoren om en ga elektrisch verwarmen. We vertellen je precies hoe je dat doet en wat je nodig hebt.
Inhoud Bereken het vermogen van je radiator Schaf een elektrisch element aan Radiator ombouwen naar elektrisch Radiator vullen Bereken het vermogen van je radiatorHoewel het internet soms anders beweert, is er geen handige rekensom om het vermogen van je radiator te berekenen. Daarnaast zijn er honderden verschillende afmetingen… Dus een complete tabel met alle wattages is er helaas ook niet. Hoe je er dan wel achter komt? Ga op zoek naar een gelijksoortige radiator en lees daar het wattage af.
Schaf een elektrisch element aanIs het vermogen van je radiator duidelijk? Dan is het tijd om een elektrisch element aan te schaffen. Houd er rekening mee dat het vermogen van dit element iets lager moet zijn dan het afgiftevermogen van de radiator. Ga uit van 5 tot 10% minder vermogen. Met een te hoog vermogen loopt een element namelijk tegen de thermische beveiliging aan. Dit is een soort mechanische veiligheid dat het element uitschakelt wanneer de inwendige temperatuur te hoog wordt.
Voor horizontale radiatoren – zoals gietijzeren radiatoren of ledenradiatoren – gebruik je een horizontaal element. Voor badkamerradiatoren en laddermodellen zijn verticale elementen geschikt. De grootte van het element is afhankelijk van je wensen. Hoe langer het element, hoe gelijkmatiger hij opwarmt. Een korter element heeft wat meer tijd nog, maar verwarmt ook gewoon de complete radiator. Dit omdat het hete water stijgt en het zwaardere, koude water verdringt.
Radiator ombouwen naar elektrischOntkoppel je radiator van je CV installatie en laat de radiator leeg lopen. Haal de radiator van de wand zodat je eraan kan werken. Dan is het nu tijd om het element en het overdrukventiel te plaatsen. De meeste radiatoren hebben een ½ duims (inch) aansluiting waar het retourventiel of de blindstop zit. Deze haal je eruit en plaatst er het elektrische element voor in de plaats. Vervolgens monteer je het overdrukventiel. Dit is een onmisbaar onderdeel bij het ombouwen van de radiator. Dankzij dit ventiel kan de druk in de radiator – zodra deze boven de 3 bar uitkomt – goed ontsnappen. Je wilt namelijk niet dat de boel ontploft in huis.
Handig om te weten: er zijn elementen – met een vermogen hoger dan 1200 Watt – die een ¾ inch duim hebben. Deze passen niet in het ½ duimsgat van de radiator. Kies in dit geval voor een element met lager wattage en ½ duims aansluiting of laat een professional de ombouw van de radiator uitvoeren.