Sandoz Pantoprazol OTC 20mg is een maagzuurremmer met als werkzamestof Pantoprazol. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Daarnaast kan dit product worden gebruikt als maagbeschermer bij gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID).
Bijsluiter:
Lees voor gebruik van dit geneesmiddel de bijsluiter voor waarschuwingen, bijwerkingen, dosering en duur van het gebruik. Sommige geneesmiddelen kunnen niet in combinatie met andere geneesmiddelen worden gebruikt. Raadpleeg bij twijfel de (huis)arts.
Milieu:
Spoel geneesmiddelen niet door de gootsteen of toilet en gooi ze niet in de vuilnisbak. Vraag bij de gemeente na wat je met geneesmiddelen moet doen, die niet meer nodig of te gebruiken zijn. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd en komen niet in het milieu terecht.
Dosering:Volwassenen: 1 tablet per dag.
De tabletten worden niet aanbevolen bij kinderen jonger dan 18 jaar, omdat er slechts beperkte gegevens beschikbaar zijn. Er is geen dosisaanpassing nodig bij ouderen of bij patiënten met een verminderde nier- of leverfunctie. Slik de tablet in zijn geheel door met water zonder te kauwen. Als u de tabletten kauwt, gaat het beschermende laagje kapot. Hierdoor komt het medicijn al in de maag vrij in plaats van in de darmen. Het wordt dan afgebroken door het maagzuur en zal minder goed werken. Kijk voor de juiste dosering altijd op de verpakking of in de bijsluiter. Neem het medicijn in op een lege maag. Bijvoorbeeld 1 uur vóór het ontbijt. Dit medicijn wordt sneller op een lege maag opgenomen. Bovendien vergeet u minder snel een dosis als u het medicijn steeds op hetzelfde moment van de dag inneemt. Als u het twee keer per dag gebruikt: ’s ochtends 1 uur vóór het ontbijt, en ’s avonds 1 uur voor het avondeten. De duur van het gebruik hangt af van de klachten waarvoor u dit medicijn gebruikt. Meestal gaat dit in overleg met uw arts. Als u het medicijn gebruikt om maagklachten te voorkomen die ontstaan door ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen, moet doorgaan zolang u deze medicijnen slikt. Aanbevolen dosring niet overschrijden. Wordt uw klacht na 14 dagen niet minder, of wordt hij zelfs erger? Neem dan contact op met uw De werkzame stof in dit middel is pantoprazol. Elke maagsapresistente tablet bevat 20 mg pantoprazol (als natriumsesquihydraat).
De andere stoffen in dit middel zijn:
- Tabletkern: calciumstearaat, microkristallijne cellulose, crospovidon (type A), hydroxypropylcellulose (type EXF), watervrij natriumcarbonaat, watervrij colloïdaal silica
- Omhulling: hypromellose, ijzeroxide geel (E172), macrogol 400, metacrylzuur-ethylacrylaat copolymeer (1:1), polysorbaat 80, Ponceau 4R aluminium karmijn (E124), chinoline geel aluminium karmijn (E104), natriumlaurylsulfaat, titaniumdioxide (E171), tri-ethylcitraat
Soms helpt het uw eetgewoonten aan te passen. Neem bijvoorbeeld drie tot vijf kleine maaltijden per dag, in plaats van een of twee grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken kunnen maagklachten verminderen. Ook medicijnen kunnen maagklachten geven. Overleg met uw arts als u denkt dat uw maagklachten door medicijnen komen. Mochten deze adviezen onvoldoende helpen, dan schrijft de arts meestal een medicijn voor dat het maagzuur bindt. Werkt dat onvoldoende, dan kan uw arts een maagzuurremmer zoals pantoprazol voorschrijven.
Werking:Pantoprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag. Als u Sandoz Pantoprazol gebruikt als maagbeschermer om maagklachten te voorkomen die ontstaan door ontstekingsremmende pijnstillers ((NSAID)) of bijnierschorshormonen, moet doorgaan zolang u deze medicijnen slikt.
Zwangerschap: Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn. Borstvoeding: Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit middel komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Let op! Dit product kent bijwerkingen, conta-indicaties en een wisselwerking met andere geneesmiddelen. Lees daarom voor gebruik de bijsluiter of dit ook voor u van toepassing is.