Rouwvliegjes zijn een veelvoorkomende plaag bij kamerplanten, vooral bij hoge luchtvochtigheid en vochtige aarde. Je herkent ze als kleine zwarte vliegjes. Hoewel ze niet steken, zorgen ze voor veel overlast, en hun larven richten schade aan door de wortels van je planten aan te tasten. Met onze aaltjes bestrijd je deze larven op een effectieve en duurzame manier, en na ongeveer twee weken zul je de eerste resultaten zien.
Wanneer je aaltjes inzet tegen rouwvliegjes maak je direct een groene keuze voor onze planeet. In tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen zijn aaltjes niet schadelijk voor planten, dieren en mensen. Bovendien werken de aaltjes ook een stuk beter dan chemische bestrijdingsmiddelen en kunnen de larven geen resistentie opbouwen. Je kunt aaltjes dus blijven gebruiken om rouwvliegjes tegen te gaan.
Een ander groot voordeel is dat aaltjes zelf geen plaag kunnen veroorzaken. Zodra de aaltjes geen voedingsstoffen meer uit de dode larven kunnen halen, sterven ze.
Rouwvliegjes effectief en gericht bestrijden
100% duurzaam & biologisch Effectieve manier om larven van rouwvliegen te bestrijden Vangplaten om de volwassen rouwvliegjes te vangen Nooit meer chemische middelen nodig Makkelijk te gebruiken met water Een dosering van 5 miljoen aaltjes is geschikt voor 10 m2 potgrond, of 10 - 15 kamerplanten Hoe herken je of je rouwvliegjes hebt?Rouwvliegjes zijn kleine vliegjes die vaak rondom kamerplanten te vinden zijn. Ze hebben een zwarte kleur en vallen op wanneer ze in zwermen rond de planten vliegen. Daarnaast kun je hun larven in de grond van je kamerplant vinden. Deze larven hebben een doorschijnend wit uiterlijk en lijken op kleine wormen. Als je merkt dat je planten er verzwakt uitzien of als de grond steeds vochtig lijkt, zelfs wanneer je niet veel water geeft, kunnen dit tekenen zijn van rouwvliegjes. Andere signalen zijn onder meer:
Vertraging van groei – De plant zal niet (door)groeien. Afsterving – De plant verliest bladeren of zal zelfs in zijn geheel afsterven. Verwelking – De plant wordt slap en ziet er ‘sloom’ uit. Schimmels – Zichtbare besmetting met schimmels zoals Fusarium, Phytophthora, Botrytis, Verticillium en Pythium kunnen ook het gevolg zijn van een rouwvliegenplaag.Het is belangrijk om deze signalen tijdig op te merken, zodat je snel maatregelen kunt nemen om de plaag te bestrijden met behulp van aaltjes.
Wat zijn aaltjes tegen rouwvliegjes?Aaltjes tegen rouwvliegjes zijn microscopische rondwormen (nematoden) die van nature in de grond leven. De aaltjes zijn 1,2 millimeter groot en dus met het blote oog niet te zien. Het zijn de natuurlijke vijanden van de larven van de varenrouwmug. Aaltjes dringen de larven binnen door bestaande openingen. Als ze in de larven zijn, scheiden ze een dodelijke bacterie af. Hierdoor sterven de larven. De aaltjes voeden zich met de dode larven en verdubbelen zich. Dit proces gaat door totdat alle larven gestorven zijn. Dit is een volledig natuurlijk proces dat het ecosysteem in balans houdt.
Wat zijn vangplaten?Vangplaten zijn platen bedekt met een kleverige stof die volwassen rouwvliegjes aantrekken en vasthouden. De lijmlaag van onze vangplaten is van hoge kwaliteit en blijft zeer lang plakkerig. Het is een effectieve manier om volwassen rouwvliegjes uit te roeien. Om vangplaten te gebruiken, plaatst u deze simpelweg in de buurt van de aangetaste planten. Hierdoor worden de volwassen rouwvliegjes gevangen voordat ze de kans krijgen om zich voort te planten en hun eitjes in de grond te leggen. Dit kan de populatie van rouwvliegjes drastisch verminderen en verdere schade aan uw planten voorkomen.
Hoe gebruik ik aaltjes tegen rouwvliegjes?Stap 1 - Een vochtige bodem en vangplaten plaatsen
Maak de potgrond vochtig. Zo zorg je ervoor dat de grond het water met de aaltjes goed kan opnemen en voorkom je dat de pot overstroomt en er aaltjes verloren gaan. Plaats daarnaast in elke plant een vangplaat.
Stap 2 - Het aantal planten
Bereken hoeveel water je ongeveer nodig hebt om de aaltjes te verdelen. Reken per plant ongeveer 200 ml water. Voor grote planten heb je misschien iets meer nodig en voor kleine planten wat minder. Heb je planten die weinig water nodig hebben, zoals cactussen of vetplanten? Voor deze planten kun je ook wat minder water rekenen.
Stap 3 - De aaltjes vermengen
Haal de aaltjes minimaal een half uur voor gebruik uit de koeling en laat ze op kamertemperatuur komen. Vervolgens vermeng je de aaltjes in een gieter of een emmer met lauw water.
Stap 4 - Verspreiden van de aaltjes
Tot slot giet je het water met de aaltjes bij de planten. Houd de grond nog minimaal twee weken lang vochtig. Aaltjes werken namelijk alleen in een vochtige grond.
Houdbaarheid van dit product
Nematoden zijn levende dieren en daardoor beperkt houdbaar. Onze aaltjes overleven tot 7 dagen buiten de koeling tijdens transport. Het advies is altijd om de aaltjes zo snel mogelijk na ontvangst uit te zetten. Dit levert de beste werking en het resultaat op. Mocht je de aaltjes niet direct uit kunnen zetten bewaar ze dan (maximaal 7 dagen) in de koeling tussen 3 en 5 graden. We adviseren om de werking te herhalen na 2 tot 3 weken, ongeacht de plaag die wordt bestreden, voor een optimaal resultaat.