Train met lichte gewichten en behaal maximaal resultaat met BFR Bands!
Blood Flow Restriction Training, ook bekend als Occlusion training of KAATSU training, heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen. Waar het voorheen vooral gebruikt werd tijdens het herstel van blessures hebben fitnessprofessionals over de wereld ontdekt dat het ook een enorm waardevolle toevoeging is voor iedereen die kracht en spiermassa op wil bouwen.
Wat doen BFR Bands?
BFR Bands worden gebruikt om je ledematen (armen of benen) af te knellen waardoor de bloedstroom beperkt wordt. Hierdoor komt het bloed wel in de spier, maar kan het er niet meer goed uit. Dit brengt een aantal unieke voordelen met zich mee:
* Doordat er grote hoeveelheden bloed in je ledematen komt zorgt BFR Training voor een ongekende pomp * Omdat de bloedstroom beperkt wordt is er sprake van zuurstofarm bloed. Hierdoor moeten er meer Type-II vezels geactiveerd worden die je normaal alleen maar gebruikt bij het tillen van zware gewichten * Door de beperkte bloedstroom bouwen er zich veel afvalstoffen op zoals lactaat, ook wel bekend als ‘metabole stress’, een mechanisme voor spiergroei * Doordat met lichte gewichten wordt getraind blijft spierschade beperkt tot een minimum, waardoor het niet nadelig is voor je herstel Voor wie zijn BFR Bands geschikt?
Simpel: iedereen kan baat hebben bij het gebruik van BFR Bands. Door het unieke mechanisme waarop ze je spieren belasten is het een enorm veilige manier van trainen. Je gewrichten en pezen blijven gespaard terwijl je de spieren maximaal weet te belasten. Dit maakt BFR Training enorm veilig en bij iedere training toe te passen.
Vanzelfsprekend zijn BFR Bands extra interessant wanneer je last hebt van blessures en noodgedwongen lichter moet trainen. Op deze manier weet je toch het maximale eruit te halen.
Is het afknellen van de bloedstroom niet gevaarlijk?
Dit is een vraag die terecht regelmatig voorbij komt. Bij BFR Training is het altijd belangrijk dat je de bands niet té strak bindt. Het doel is om de bloedstroom te beperken, niet volledig te stoppen! Wanneer de pijn na een setje ondraaglijk wordt of je arm/been paars kleurt is dat een teken dat de bands te strak zitten.
Een goede richtlijn qua strakheid is 7 op een schaal van 10. Dat betekent dat hij aan het begin strak, maar niet ongemakkelijk strak zit. Aan het einde zou je pomp zo asociaal moeten zijn dat het pijn doet, maar dan wel op een goede manier.
Voor meer informatie over BFR Bands en hoe je hiermee traint () kun je het artikel op onze blog lezen.
Varianten van de BFR Bands
BFR Bands zijn verkrijgbaar in 2 varianten:
* met een lengte van 60 centimeter, geschikt voor het afknellen van de bovenarmen (en eventueel de kuiten) * Met een lengte van 90 centimeter, geschikt voor het afknellen van de bovenbenen De Bands zijn gemaakt van stevig polyester en elastaan en worden bevestigd met een ijzersterke sluiting zodat de bands niet losgaan tijdens de oefening.