Werking
Kaliumjodide heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid:
Kalium
Kalium is een mineraal dat betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk. Daarnaast zorgt kalium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.
Kalium zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood.
Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen. Bij een een vermoeden van langdurig kaliumtekort is het belangrijk alleen kaliumtabletten te gebruiken in overleg met de arts. Een overschot aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren.
De kalium in kaliumjodide is gebonden aan jodium.
Kaliumjodide is een zout dat in water of in de maag uit elkaar valt in kalium en jodium ionen. Ionen kunnen door het lichaam worden opgenomen.
Kalium is een metaal en een vaste stof. Ongeïoniseerd kan die stof niet worden opgenomen. Het lichaam neemt geen vaste stoffen op. Die worden via het maagdarmsysteem weer uitgescheiden.
Jodium in voeding
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in voeding. Daarom wordt het toegevoegd aan keukenzout (Jozo), brood, broodvervangers en sommige vleeswaren.
Jodium komt van nature voor in zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en sommige vleeswaren. In 100 gram gebakken kabeljauwfilet zit 243 microgram jodium en in een sneetje volkorenbrood ongeveer 24 microgram.
Wanneer is een aanvulling nuttig?
Voor vegetariërs en mensen die weinig brood of andere producten met gejodeerd zout eten, kan een aanvulling met een jodium supplement nuttig zijn. Zelfgebakken brood of biologisch brood van de bakker bevatten vaak ook geen gejodeerd zout. Wees hier alert op.
Tekort jodiumEen jodiumtekort kan in Nederland door het ontbbreken van bepaalde voeding voorkomen. Jodium wordt aan eten toegevoegd en je slaat een voorraadje jodium op in je schildklier. Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Dit wordt ook wel krop genoemd. Een traag werkende schildklier kan je herkennen aan een toename in je gewicht, het snel koud hebben en obstipatie. Wanneer kinderen te weinig jodium binnenkrijgen kan dit leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen.
Veilige innameBedrijven worden door de overheid geadviseerd om aan jodiumrijke producten en voedingssupplementen met jodium niet meer dan 150 microgram jodium per dagdosering toe te voegen. De veilige inname van jodium uit voeding én supplementen is 600 microgram per dag voor volwassenen.
Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren.
MedicijnenWanneer je medicijnen gebruikt voor je schildklier is het verstandig om te overleggen met je arts wanneer je ook jodium supplementen gebruikt.
Hoeveel Jodium per dag?
Voor jodium is de Referentie Inname (RI) 150 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid jodium die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.
In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen. De Gezondheidsraad heeft voor kinderen onder de 18 jaar geen aanbevolen hoeveelheden opgesteld. Voor deze aanbevelingen is gekeken naar aanbevelingen uit Scandinavië (2012). Voor mensen boven de 18 jaar komen de aanbevelingen uit het laatste rapport van de Gezondheidsraad (2018).
Hieronder de aanbevelingen voor jodium.
Leeftijd Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (microgram per dag)
Kinderen
6-11 maanden: 50 1-2 jaar: 70 2-5 jaar: 90 6-9 jaar: 120 10-13 jaar: 150 14-17 jaar: 150Mannen & vrouwen: 18 jaar en ouder 150
Zwangere vrouwen: 200
Vrouwen die borstvoeding geven: 200