Innerlijke onrust kan vele oorzaken hebben: ontevredenheid met een bepaalde situatie die je niet kunt veranderen, werkdruk op school of op het werk, of niet aan gestelde eisen kunnen voldoen om maar eens wat op te noemen.
Indien stress bij een cliënt wordt geconstateerd, moet de begeleider zien te achterhalen waar deze onrust vandaan komt. Een goed hulpmiddel hierbij is het werkboek Rust in mijn hoofd van Brian Twint. Met behulp van dit werkboek kan de cliënt stap voor vertellen waarom men voelt wat men voelt en wat men zelf wil, wanneer en hoe. Zo komen knelpunten in het huidige dagelijks leven naar boven en kan er samen aan gewerkt worden om een situatie te verbeteren.
Vertrouwensrelatie
Het spreekt voor zich dat begeleider en cliënt een goede vertrouwensrelatie moeten hebben, zodat men zich niet terughoudend opstelt met de antwoorden. De begeleider dient tevens kennis te hebben van het dossier van de cliënt, zodat men op de hoogte is van eventuele andere factoren en stoornissen welke mede van invloed kunnen zij op de onrust die de cliënt ervaart.
Aan de hand van de stappen in dit werkboek, proberen de begeleider en cliënt samen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de rust en onrust die de cliënt ervaart.