We dragen zo'n 1,5 kilo beestjes met ons mee. Ze verteren een deel van het voedsel in onze darmen, ze produceren vitamines en ze zorgen voor een schone en gezonde huid. Ze assisteren en reguleren ons immuunsysteem en hebben zelfs invloed op ons gedrag. Deze micro-organismen zijn met veel: met drie keer zoveel als onze eigen lichaamscellen. En omdat we onze volledige evolutie met hen zijn opgetrokken, zijn onze lichamen gewend geraakt aan hun aanwezigheid. Sterker nog, we zijn van ze afhankelijk.
In 'Allemaal Beestjes' gaat Jop de Vrieze op safari door zijn eigen lichaam. Hij introduceert op heldere wijze de belangrijkste bewoners en laat zien hoe ze geraffineerd met ons lichaam samenwerken om talloze aspecten van ons leven mogelijk te maken. Hij zoekt de grenzen op van de huidige wetenschappelijke kennis en beantwoordt praktische vragen zoals:
* Zouden we minder vaak moeten douchen en viezer moeten leven? * Hoe lang blijven de effecten van een antibioticakuur zichtbaar in ons microbioom? * Waarom waarschuwt men dat het Westerse eten te hygiënisch is geworden? * Wat is de bedoeling van probiotische drankjes zoals Yakult? En werken ze überhaupt? * Wat zou een microbioloog je adviseren over het grootbrengen van je kinderen?