De wereld van de Frankische kerk heeft tot vandaag dikwijls te lijden onder een negatieve perceptie: langharige Merovingers zaaiden ruzie en geweld. De culturele wereld zat op een roetsjbaan van verval en verloedering. Het christendom werd besmet door heidense gewoonten...
In 'De Franken en het christendom' toont Pierre Trouillez de historische werkelijkheid zo correct mogelijk: de minpunten van de Frankische kerk worden niet verdoezeld, maar tegelijk doet hij recht aan de positieve bijdrage tot het religieuze en culturele leven.
In het boek maakt men kennis met een bonte groep figuren en een aantal verrassende historische wendingen, met stukjes schandaalkroniek en bladzijden over volhardende inzet voor de authentieke geloofsbeleving. Het meest verrassende is wellicht dat men vanaf Clovis tot de Karolingische tijd een rechtstreekse lijn kan trekken naar de bewustwording van het Europese gevoel. Als men Karel de Grote de 'Vader van Europa' kan noemen, dan moet men eraan toevoegen dat de Frankische kerk de voorwaarden voor deze eretitel heeft geschapen.