De biografie August Borms. Zijn leven, zijn oorlogen, zijn dood schetst een levendig en aangrijpend portret van een van de meest controversiële Vlamingen van de 20ste eeuw. Het omstreden leven van August Borms of ‘Vlaanderens beruchtste zwarte’ wordt onder de loep genomen door biografe Christine Van Everbroeck: zij ontsluiert voor de eerste maal de werkelijke persoon achter de mythe.
Tijdens beide wereldoorlogen was August Borms een prominente figuur in de collaboratie met de Duitse bezetter. Voor velen wordt hij nog steeds omringd door het aura van een martelaar. Zijn terechtstelling in 1946 vormde zelfs de inspiratie voor het beroemde gedicht Aan Borms van Willem Elsschot.
Met een sterk gevoel voor inzicht en nuance beschrijft Christine Van Everbroeck hoe August Borms geleidelijk uitgroeide tot een icoon van de Vlaamse Beweging. De biografie plaatst niet alleen zijn symbolische waarde op de voorgrond, maar portretteert Borms ook als een afwezig man zowel in zijn gezin, als in de politieke wereld.
Op basis van niet eerder gekende bronnen gunt Christine Van Everbroeck voor het eerst een blik achter de schermen van een man die meer door zijn sterk imago dan door zijn daden een plaats in de geschiedenis verwierf.