De Amsterdamse School maakte ook buiten Amsterdam school. Dat bewijzen de vele afbeeldingen in het nieuw verschenen boek Pronkjuwelen van baksteen, Amsterdamse School in Groningen. Het boek laat de vele bouwvarianten zien die in de geest van de Amsterdamse School werden ontworpen in de jaren '20 en '30 in de provincie Groningen.
De geboorte van de destijds revolutionaire bouwstijl vond, zoals de naam al zegt, plaats in de hoofdstad. Uitgangspunt bij deze nieuwe expressionistische stijl was decoratief bouwen met rode en gele baksteen maar met een vernieuwde toepassing. De bouwvarianten in Groningen die in de geest van de Amsterdamse School zijn uitgevoerd, worden hier getoond in hun regionale verstrakte, maar wel kleurrijke vorm. Architecten ontwierpen gebouwen met overwegend horizontale lijnen vergezeld door onder andere creatieve metselverbanden, (verticale) versieringen, ornamenten en details van smeedijzer die puur ter decoratie in de ontwerpen werden aangebracht. De Groninger (gesinterde) baksteen werd in sierlijke en vormenrijke verbanden gemetseld: er viel zelfs met baksteen te 'beeldhouwen' zo laten de foto's zien.
Fotografe Norma van der Horst (1967) legde op creatieve wijze de meest sprekende en kenmerkende voorbeelden van de Amsterdamse School in de provincie Groningen vast. Kunstzinnig zonder gekunsteld of gezocht te zijn. Met oog voor detail zonder zich daarin te verliezen. 'Als Amsterdammer wonend in Groningen was het een feest om al die herkenbare maar ook nieuwe varianten van deze geweldige bouwstijl te mogen fotograferen,' zegt Van der Horst. 'Niet alleen in de stad maar ook in bijna elk dorp vind je wel een opvallend pand met hoekige erkers, typische houten deuren en kleurrijk glas-in-lood.'