Dit boek helpt zorgverleners, leidinggevenden, staffunctionarissen, beleidsmakers en onderzoekers om patiëntenzorg op een effectieve manier te verbeteren. Het geeft een praktische, stapsgewijze aanpak voor de implementatie van innovaties in de gezondheidszorg, die rekening houdt met de weerbarstigheid van de praktijk.
In Implementatie ligt de nadruk op het verbeteren van het handelen van artsen, verpleegkundigen, paramedici, andere zorgverleners, en de teams waarin zij werken. De patiënt staat hierbij centraal. De uitgave geeft een toegankelijk overzicht van het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van implementatie. Het beantwoordt bijvoorbeeld de vraag hoe het komt dat veel waardevolle inzichten, hulpmiddelen, programma’s en best practices de weg naar de praktijk niet vinden. En andersom hoe het kan dat er soms werkwijzen gebruikt worden waarvan is aangetoond dat ze geen meerwaarde hebben voor patiënten of burgers. Hierbij wordt nadruk gelegd op de rol van contextfactoren bij verbetering en implementatie. De vele concrete voorbeelden van verandertrajecten in Nederland en daarbuiten vullen dit overzicht aan.
Implementatie in de zorg mag zich verheugen in een groeiende belangstelling van wetenschap en praktijk. Deze achtste editie bevat daarom veel nieuwe ontwikkelingen en actuele voorbeelden. Het boek is compacter geschreven en een aantal hoofdstukken is grondig herzien. Het resultaat is een omvattend, actueel en praktisch toepasbaar overzicht van de kennis op het gebied van verbetering van de patiëntenzorg.