Christus wordt weer gekruisigd - Niko Kazantzakis
Niko(s) Kazantzakis (1882-1957) was een veelzijdig auteur. Zijn studies (rechten te Athene, filosofie te Parijs) en zijn vele reizen (geboren op Kreta, overleden in Freiburg) maakten hem tot een veelzijdig en beroemd auteur, die bijvoorbeeld zijn eigen De Odyssee (ruim 23000 regels) schreef, een filosofisch, ook in het Nederlands vertaald essay, Askese, drama's en romans als Het stenen hoofdkussen, Zorba de Griek, Kapitein Michalis en Christus wordt weer gekruisigd (1952).
Laatstgenoemde roman is zijn bekendste werk geworden, vertaald in vele talen, verfilmd, gedramatiseerd voor de Nederlandse televisie (met de legendarische Hans Culeman in de hoofdrol, bij de NCRV).
"Als er een boekenreeks bestond van schrijvers die de Nobelprijs ten onrechte hebben gemist, zouden daar in elk geval deze drie meesters in voorkomen: de Duitser Rilke, de Fransman Proust en de Griek Kazantzakis." (Elseviers Magazine, 18 november 1978)
Uit het voorwoord van A. den Doolaard: "Het is een unieke roman, even spannend als wijs, even barmhartig als genadeloos.
Nadat Kazantzakis de mens getoond heeft in zijn diepste verdorvenheid, beschreven in een mengsel van realisme en mystiek, dat reeds de klassieke kunst van Kreta kenmerkte, voert hij hem naar de hoogste top: leder mens kan, met Gods hulp, de gehele wereld redden. Daar moet ik vaak aan denken, en dan huiver ik voor de verantwoordelijkheid. Wat moeten wij dan niet allemaal doen vóór wij sterven? Welke weg moeten we volgen?
Hoe moeten wij God liefhebben? Door de mensen lief te hebben. En hoe moeten wij de mensen liefhebben? Door ons in te spannen om hen op de goede weg te brengen. En wat is de goede weg? De weg naar boven.' Kazantzakis' boek is een literair meesterwerk. Het is een getuigenis van een strijdbaar Christendom, dat niet de woorden weegt, maar de daden."