Met het boek Interculturele competenties leren studenten vanuit een stevig theoretisch kader wat cultuur eigenlijk inhoudt. Na bestudering van dit boek hebben studenten voldoende handvatten om goed om te gaan met alle verschillende culturen wereldwijd. Ook kunnen zij relativeren en zichzelf plaatsen ten opzichte van andere culturen. Aan de hand van basisbegrippen als waarde, rol, comfortzone, betekenis en context belicht Interculturele competenties wat cultuur is. Het boek reikt diverse modellen aan om cultuur mee te begrijpen en in te kaderen, zo licht het toe hoe om te gaan met interculturele conflicten.
In de herziene, tweede editie is een kort overzicht gegeven van de meest bekende interculturele theorieën. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen wetenschappelijk onderbouwde en anekdotische modellen. Het model van Hofstede is wereldwijd nog steeds het meest gebruikte en bekendste en is daarom in een apart hoofdstuk uitgelicht. Het model van Richard Lewis is naar de achtergrond geraakt vanwege de geringe wetenschappelijke waarde. In plaats daarvan is eenzelfde soort model met praktische toepassingen eruit gelicht wat wel een wetenschappelijke achtergrond heeft namelijk het model van Dingemans & Janssen. Daarnaast is extra aandacht gegeven aan onderwerpen zoals culturele identiteit, inclusiviteit en diversiteit.
Doelgroep
Interculturele competenties is uitermate geschikt voor internationaal georiënteerde opleidingen, zoals Economie, Bedrijfskunde en Human Rescource Management, maar zeker ook voor opleidingen als Social Work, lerarenopleidingen en de Hotelschool.