Günümüz dünyasına yolculuk edip kendinizden parçalar bulmaya hazır mısınız? O hâlde sizi Ahmet Altan'ın Hayat Hanım adlı eseriyle tanıştıralım! Ahmet Altan, modern toplumun güncel sorunlarını ele alırken sizi bir gencin aşk hayatına dâhil ediyor. Siyaset, yoksulluk ve aşkın ustalıkla harmanlandığı eseri bir çırpıda okuyabilirsiniz. Gelin, Hayat Hanım'ın içeriğinden kısaca bahsedelim.
''Hayat Hanım'' adlı kitabı neden okumalısınız?
Ahmet Altan tarafından kaleme alınan Hayat Hanım, konu bakımından oldukça dikkat çekici bir eser. Toplam 220 sayfadan oluşan roman, içinde sosyolojik ve psikolojik unsurlar barındırıyor. Edebiyat öğrencisi olan Fazıl'ın hayatı, babasını kaybetmesiyle değişiyor. Zenginken bir anda yoksullukla tanışan genç; toplum tarafından hor görülen insanların yaşadığı bir yere taşınmak zorunda kalıyor. Böylece daha önce görmezden geldiği işçi sınıfının, transseksüel ve muhalif insanların hayatlarını yakından deneyimliyor. Geçimini sağlayabilmek için bir televizyon programında figüranlık işi bulan Fazıl'ın hayatı, orada Hayat Hanım'la tanışmasıyla farklı bir yöne evriliyor. Hayat Hanım'ın kendinden emin ve gizemli tavırları karşısında Fazıl, kendinden yaşça büyük olmasına rağmen ondan oldukça etkileniyor. Diğer yandan Fazıl, bölüm arkadaşı olan ve kendisi gibi bir geçmişe sahip Sıla ile tanışıyor. Sıla, Fazıl'ın hayalindeki kadın olsa da Hayat Hanım'ın şehvetle harmanlanmış varlığı, ona bugüne kadar tatmadığı duyguları tattırıyor. Böylelikle iki hayat yaşamaya başlayan Fazıl, iki kadına da âşık oluyor. Diğer yandan Fazıl, gitmek ve kalmak arasında bir karar vermek zorunda kalıyor. Eser, her ne kadar aşk unsurları üzerine kurulsa da salt bir aşk hikâyesi olmaktan oldukça uzak duruyor. Yapıt; hayatta kalma, kendini bulma ve varoluş üzerine derin anlamlar barındırıyor. Yazar, siyasi çalkantıları aşkla harmanlayıp okurlarına ustalıkla sunuyor.
Bunları biliyor muydunuz?
Ahmet Altan'ın Hayat Hanım adlı eserini hapishanede yazdığını biliyor muydunuz? Avrupalı eleştirmenlerin büyük beğenisini kazanan eser, 2021 Transfuge dergisi tarafından 2021'de En İyi Avrupa Romanı Ödülü'nü ve Femina Yabancı Roman Ödülü'nü kazanır. 36 yıllık tarihinde Femina ödülüne layık bulunan ilk Türk yazar ise Ahmet Altan olur. Yazar, Hayat Hanım adlı eseri ile Medicis ve Mare Nostrum ödüllerinin son seçkilerine de kalır. İtalya'nın en büyük haber ajansı olan Ansa, Hayat Hanım'ı "Özgürlüğe İlâhi" olarak tanıtan bir haber yayımlayarak eserin duyurusunu yapar. Eser, İtalya ve Fransa'da yayımlanır; Almanya, ABD, Rusya, Romanya, Hollanda, Slovakya, İsveç'te de yayın hazırlıkları devam eder. Everest Yayınları'ndan çıkan eserin kapak tasarımını Füsun Turcan Elmasoğlu yapar.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Hayat Hanım adlı eseri beğendiyseniz Yabani Manolyalar ya da Gece Yarısı Şarkıları adlı eserleri okuyabilirsiniz.